• aceasta este una dintre principalele modificări survenite în Codul de Procedură Penală • procurorul Camelia Elisei, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, spune că la Parchet exista dinainte o prevedere de acest gen
La Judecătoria și Tribunalul din Bacău, precum și la Parchetele de pe lîngă aceste două instituții vor exista, de la finele acestei săptămîni, cîte un judecător, un procuror și un grefier de serviciu. Aceștia vor asigura permanența pentru emiterea mandatelor de arestare și pentru confirmarea ordonanțelor de reținere dispuse de procurori. Măsura este o urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură Penală și care privesc în special modul în care se poate face arestarea preventivă.
Potrivit noilor dispoziții, arestarea provizorie o poate face procurorul, pentru maxim trei zile. Dacă s-a dat ordonanță de reținere, aceasta intră în calcululul mandatului și nu se adaugă la acesta. Din acel moment, în 24 de ore, procurorul trebuie să prezinte dosarul cu inculpatul, cu apărătorul în fața judecătorului, iar acesta va emite mandatul de arestare preventivă, care va fi de maximum 30 de zile, dar incluzîndu-se și cele trei zile date de procuror. Prelungirea va fi făcută tot de judecător, din 30 în 30 de zile. Pînă acum, arestarea era dispusă de procuror și doar prelungirea mandatului de arestare era decisă de judecători, la cererea procurorului. Odată cu aceste noi reglementări au intrat imediat în aplicare și dispozițiile privind percheziția, care ține tot de un magistrat – judecător și care se efectuează la cererea procurorului. Doar în condițiile în care persoana acceptă în scris că este de acord, percheziția poate avea loc și fără autorizarea judecătorului.
Săptămîna trecută, la București au avut loc întîlniri cu procurorii generali din țară, cu președinții Curților de Apel și cu ministrul justiției Rodica Stănoiu, unde au fost reglementate modalitățile de punere în practică a acestor dispoziții ale Codului de Procedură Penală. „S-a decis ca la fiecare instituție, respectiv parchete, instanțe și poliție, să existe cineva de serviciu, care să poată lua astfel de decizii zi și noapte. Pentru instituția Parchetului, această măsură nu este una nouă, deoarece la noi oricum exista o asemenea prevedere și înainte de apariția modificărilor din Codul de Procedură Penală. La parchetele de pe lîngă judecătorii există o programare zilnică, iar la cel de pe lîngă Tribunal și Curtea de Apel este una săptămînală”, ne-a declarat procurorul Camelia Elisei, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău. Nici în ceea ce-i privește pe judecători, care trebuie să aibă și un grefier de serviciu, nu se anunță mari schimbări în programul de sfîrșit de săptămînă și în nici un caz nu trebuie să fie prezent la instanță 24 de ore din 24. Asta deoarece procurorul are la dispoziție 24 de ore pentru a emite mandatul, iar listele cu judecătorii și grefierii de serviciu au fost înaintate la parchete și la poliție.
Măsura afectează însă și avocații, care nu vor mai putea pleca în week-end, dacă sînt de serviciu. „Noi trebuie să asigurăm apărarea din oficiu a celor arestați preventiv. Așa că am înaintat liste cu programările avocaților care asigură permanența către instanțele de judecată, poliție și parchete. Este mai bine așa, că să nu creem disfuncționalități și să asigurăm o apărare eficientă”, ne-a declarat avocatul Viorel Apostol, consilier al Baroului de Avocați Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns