• șeful Regiei Națională a Pădurilor (RNP) spune că face acest lucru din dragoste pentru păduri • un alt motiv pentru care se recurge la această măsură ar fi prevenirea tăierilor haotice
Cîteva sute de miliarde de lei vor fi alocate pentru plata salariilor silvicultorilor care vor păzi gratuit pădurile retrocedate foștilor particulari. Afirmația a fost făcută de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Dumitru, prezent la preluarea Parcului dendrologic de la Hemeiuși în administrarea Direcției Silvice Bacău. Ion Dumitru a venit în Bacău însoțit de cîteva zeci e jurnaliști bucureșteni, cărora a încercat să le explice că paza gratuită a padurilor se face doar din grija prea mare pentru pădurile României. „Vrem să prevenim tăierea haotică a padurilor. Chiar și cu anunțul că paza pădurilor particulare se va face gratuit, proprietarii acestora tot manifestă o reticență de neînțeles. Cel mai important motiv este însă acela că facem totul în interesul pădurii. Vor exista contracte clare de administrare silvică între cele două părți iar tăierile se vor face numai sub îndrumarea silvicultorilor. În acest fel, cu ocazia inspecțiilor de fond care se vor face obligatoriu se va cunoaște situația exactă a tutoror amplasamentelor și vor putea fi identificate persoanele care se fac vinovate pentru producerea eventualelor pagube”, a spus Ion Dumitru. El a mai precizat că paza pădurilor se va asigura gratuit de către pădurari, dar, aceștia vor fi plătiți din fondurile RNP. „Vom aloca anual 270 de miliarde de lei pentru plata salariaților care vor prelua și paza pădurilor particulare. Banii vor fi alocați din bugetul propriu pentru că noi sîntem destul de bogați” s-a lăudat șeful RNP.
Măsurile anunțate de ceva vreme de RNP nu-și prea găsesec ecoul însă în teren. Proprietarii, mulți dintre ei tracasați de timpul îndelungat care a trecut pînă la punerea în posesie, sau care au acuzat de nenumărate ori chiar silvicultorii că sînt mînă în mînă cu mafia pădurilor, nu vor să lase atît de ușor din mînă pădurile proaspăt redobîndite. Nici chiar cu paza gratuită. „Nu vreu să văd picior de pădurar prin pădurea mea. Mi-a ajuns cît au călărit-o ei cum au vrut, atîta vreme. Acum eu sînt stăpîn și vreau să mă îngrijesc eu de tot ce trebuie. Au tăiat destul cu boierii ăștia veniți de pe aiurea din pădurile noastre. Cît credeți că au putut tăia oamenii? Și unde credeți că ajugeau ce tăiau? Nu tot la gaterele lor? Cît sînt în putere, voi avea eu grijă de pădure, nimeni altcineva”, ne-a declarat Vasile Duma, un locuitor de pe Valea Muntelui, abia pus în posesie cu două hectare de pădure. La fel de vehement se arată și Ion Moței. „Nu-mi trebuie paza lor. Ce dacă-i gratuită? Vor să vadă așa tot ce mișcă și de unde ar mai putea fi de supt? Să păzească pădurile statului și să scape de ploșnițele astea pe care le-au adus prin satele noastre”, a spus Moței.
Deocamdată, RNP nu poate face mare lucru atîta vreme cît preluarea amplasamentelor de pădure ale proprietarilor se face numai pe baza solicitării în scris a acestora. Pînă în acest moment, cei mai interesați de un astfel de sistem de pază sînt cei care au domiciliul în alte localități sau proprietarii unor amplasamente mai mari de pădure. Dumitru a mai precizat că în cazul în care proprietarii vor refuza să încheie contracte de pază cu Direcția Silvică, se vor organiza controale și acțiuni de patrulare în zonele respective pentru depistarea sustragerilor de material lemnos iar cei care vor fi descoperiți în culpă vor fi pedepsiți drastic și cu promptitudine. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns