• cei mai mulți dintre membrii PSD se feresc, însă, să spună pe față care le este opțiunea, de teamă să nu aibă de suferit mai tîrziu
Între președintele țării Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase se dă zilele acestea un război al nervilor. Conflictul dintre cei doi lideri mocnește de mai multă vreme, dar a devenit fățiș abia cînd premierul Năstase a pus problema alegerilor anticipate. Într-o primă fază, organizarea alegerilor anticipate părea iminentă, mai ales că pesediștii i-au promis lui Iliescu un post de senator pe viață. Situația s-a schimbat însă radical în această săptămînă, cînd președintele țării a devenit foarte categoric și a respins ideea organizării anticipatelor. În plus, liderul de la Cotroceni a cerut ca Executivul să fie remaniat, lucru solicitat, de altfel, și de NATO. De aici, războiul a devenit unul public. Adrian Năstase a amenințat că demisionează din fruntea Guvernului, iar președintele Iliescu a venit cu o replică care nu mai lasă loc la nici un fel de comentarii: „Îl privește!”
Cum noaptea e un sfetnic bun, premierul pare să fi revenit asupra deciziei. În cadrul videoconferinței săptămînale cu prefecții, el a spus că Guvernul nu-și va da demisia, dar nici nu va fi remaniat. „Partidele politice și-au exprimat aprecierea vizavi de performanțele acestui Guvern, deci nu văd rostul unei remanieri. Alegerile anticipate ar fi semănat cu un avion care aterizează pentru a face plinul pentru a-și continua zborul. Noi o să facem plinul din zbor”, a replicat Năstase. Cu alte cuvinte, războiul continuă.
I-am întrebat pe pesediștii băcăuani care le este opinia în legătură cu scandalul dintre președinte și premier și în tabăra cui vor fi, în cazul în care conflictul va duce la o ruptură. Liderii PSD din județ s-au eschivat să răspundă tranșant. Reacția lor dovedește clar că se tem că apele s-ar putea liniști între timp și ar putea avea de suferit mai tîrziu pentru că s-au declarat susținătorii uneia sau alteia dintre aripi.
Prefectul Radu Cătălin Mardare: „Sînt membru PSD, sînt și vicepreședinte al Organizației Județene, și reprezentant al Guvernului, iar opțiunea mea e simplu de enunțat. Dar sper că nu va fi cazul unui răspuns tranșant. S-au aprins acum spiritele, dar sper ca aceasta să nu însemne că s-a produs o fractură între partid și președinte”.
Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean: „Pe mîna partidului voi merge. Nu fac politica partidului de guvernămînt?”.
Subprefectul Gabriel Vlase: „Nu, nu intru în jocul tău, oricît ai încerca. Eu sînt angajatul Guvernului. Iau salariu de la Guvernul României”.
Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean: „Eu, personal, nu cred că-i un conflict atît de deschis. Și-apoi, oamenii politici găsesc întotdeauna soluții împreună și nu cred că trebuie să existe dezbinări de genul acesta”.
Dragoș Benea vicepreședintele Organizației Județene PSD: „Sînt mult prea mic pentru un conflict atît de mare. Dacă ar fi să intrăm, însă, în jocurile acestui scenariu, în mod categoric aș fi de partea premierului Năstase. Este un om politic complet și are toate șansele să aibă o carieră politică mult mai îndelungată decît președintele Iliescu. Deschiderera sa către occident cred că a atras pînă acum atît de mulți tineri de partea.”
Minodora Cliveti, deputat PSD : „Nu cred că problema unei scindări în sînul PSD poate fi pusă în discuție, chiar dacă între Adrian Năstase și Ion Iliescu au existat în ultima vreme o serie de replici contradictorii. Oricum, premierul Adrian Năstase a spus clar că problema alegerilor anticipate nu va mai intra în discuție. Cu certitudine în PSD nu va exista o ruptură. Este un partid mult prea bine structurat. Firește, mai există unele frustrări însă acestea provin mai mult din rîndul membrilor care au migrat de la alte partide. Pot să întăresc, așadar, că în PSD nu se va produce nici o scindare.”
Nicolae Sersea, deputat PSD: „În primul rînd se uită faptul că, potrivit constituției, președintele nu face parte din nici un partid politic, așa că nu poate sta în picioare presupunerea că discuțiile în contradictorii înregistrate în ultima vreme între Iliescu și Năstase ar putea duce la o scindare în PSD. Cel mult, Ion Iliescu poate să își facă un alt partid, dar asta doar din 2004. Pînă atunci, este greu de presupus că va delega pe cineva ca, în numele său, să se ocupe de înființarea unei noi formațiuni politice. Este adevărat că și în sînul partidului mai există discuții în contradictoriu. Sînt firești, normale, și democratice. Am mai avut odată un partid unde numai un singur om avea voie să vorbească și ați văzut unde am ajuns. Dacă va exista vreodată o scindare în partid, voi hotărî atunci de partea cui voi merge. Pînă atunci, eu sînt cu PSD-ul.” (Elena SOLOMON, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns