Șefii sistemului sanitar ne promit spitale ca-n Occident
Cele zece unități medicale din județul nostru vor fi controlate, în premieră în acest an, în vederea acreditării. Șefii sistemului sanitar ne promit spitale ca cele pe care le vedem prin filme, dar realitatea este total diferită. Totul prin saloane e vechi, murdar, infirmierele te tratează într-un sictir total, zîmbetul le revine pe buze doar dacă le-ai strecurat 10.000 de lei în buzunar, iar medicului trebuie să-i dai cîteva milioane bune, dacă vrei să iasă operația cum trebuie. „Spitalele din județul nostru nu au fost acreditate niciodată. Noua lege a spitalelor prevede controale pentru acreditare, care vor fi făcute de o comisie națională. Pînă la sfîrșitul lunii iulie, vor apărea normele de acreditare”, ne-a declarat Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău.
Concomitent cu controalele de acreditare, Casa de Sănătate va efectua și ea controale în unitățile spitalicești pentru a vedea calitatea serviciilor oferite pacienților. „Timp de trei ani ne-am orientat spre un management financiar. Acum, că spitalele nu mai au datorii, vrem să vedem cum se reflectă acest lucru în serviciile oferite clienților”, a mai spus Cecilia Lucaci.
În spitale trebuie să existe o semnalizare interioară a circuitelor utilizate de pacienții internați, pentru ca aceștia să știe cum ajung la laboratoarele de analize. Spitalele trebuie să fie primitoare, sălile de așteptare să fie dotate cu scaune și nu improvizate pe holuri, cum e acum. Camerele de gardă trebuie să aibă mobilier, aparatură de urgență, iar echipa medicală trebuie să aibă cel puțin un medic. În ceea ce privește accesibilitățile, spitalele trebuie dotate cu o rampă de acces pentru mijloacele de transport, pentru persoanele cu handicap și lifturi pentru fiecare cameră de gardă de la etaj. Pacienții internați vor fi igienizați obligatoriu, iar la primire aceștia trebuie întîmpinați de un cadru medical care îl va conduce la secția unde trebuie internați.
Modelul american, pe care l-am vazut doar în filme, cînd pacientul tratat se externează și este condus la ieșire în căruț, însoțit de un asistent sau doctor va trebui să fie însușit și de medicii băcăuani. „Verificările noastre în privința creșterii calității serviciilor oferite asiguraților, și nu numai, se vor extinde și asupra policlinicilor și a altor furnizori de servicii medicale în contract cu noi. Scopul acestor controale nu va fi de a sancționa, ci de a remedia împreună, pe parcurs, calitatea serviciilor medicale”, a precizat purtătorul de cuvînt de la CJAS Bacău. Rămîne de văzut modul în care managerii de spital vor înțelege să facă acest lucru și dacă fondurile alocate anul acesta spitalelor din județ vor fi suficiente pentru binele asiguraților. În 2004, spitalele din județ au primit 578 de miliarde de lei, cu 100 de miliarde mai mult decît anul trecut, în condițiile în care doar Centrul de Sănătate din Podu Turcului a avut datorii de 2,5 miliarde de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns