• primii care intră în focul probelor de admitere sînt candidații de la liceele și profilurile vocaționale
Sfîrșitul examenului de capacitate nu a însemnat pentru absolvenții de clasa a VIII-a și sfîrșitul emoțiilor. Începînd de astăzi, se pornește tăvălugul admiterii în liceu. Primii care intră în „focuri” sînt absolvenții de gimnaziu care au optat pentru liceele, profilurile ori clasele vocaționale. Mai exact, elevii care s-au orientat spre liceele de artă, sportive, teologice, militare, pedagocice, profilul filologie de la Liceul „Waldorf” sau clasele cu predare bilingvă. Ei vor intra la liceu în urma susținerii unor probe, ceilalți absolvenți cu certificat de capacitate fiind repartizați cu ajutorul computerului.
Înscrierea la liceele vocaționale este programată să se facă în zilele de 26 și 27 iunie. Secretariatele școlilor gimnaziale vor elibera, astăzi, pentru elevii care au optat pentru liceele vocaționale, fișele de înscriere, fără ca opțiunile să fie completate. Susținerea probelor de aptitudini va avea loc în perioada 28 – 30 iunie, pentru ca pe 1 iulie să se afișeze rezultatele. Elevii declarați respinși la liceele vocaționale vor putea completa, pe 2 iulie, fișele de înscriere cu opțiunile pentru alte licee sau profiluri, pentru a putea în procesul de repartizare computerizată.
La profilurile teologic, artistic, sportiv și la liceul Waldorf, specializarea filologie, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. La „teologie”, media finală de admitere se calculează prin împărțirea la patru a sumei dintre media aritmetică a notelor la probele de aptitudini și triplul mediei de admitere. Medie de admitere care, la rîndul ei, se calculează prin împărțirea la patru a sumei dintre triplul mediei obținută la examenul de capacitate și media generală de absolvire a claselor V-VIII. La profilurile artistic, sportiv și la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează prin împărțirtea la patru a sumei dintre triplul mediei aritmetice a notelor obținute la probele de aptitudini și media de admitere. La profilurile militar și pedagogic, aprecierea probelor se face pe bază de calificativ: admis sau respins, la fel ca în cazul testelor de verificare a cunoștințelor de limbă organizate de către liceele cu clase bilingve. În județul Bacău, vor organiza probe de aptitudini opt licee, pe care vi le prezentăm în tabelul alăturat. (Eduard CUCU)
Liceul/specializarea Număr locuri Ultima medie de admitere – 2001
1. Colegiul Național „Vasile Alecsandri”
* filologie – bilingv engleză 28 8,18
2. Liceul de Artă „George Apostu”
* muzică 28 7,53
* arte plastice 28 8,55
* coregrafie 28 6,91
* arhitectură 28 7,27
3. Liceul Sportiv
* fotbal 56 7,34
* sporturi 28 7,64
4. Liceul Pedagogic
* filologie bilingv engleză 28 7,22
* învățători – educatoare 56 8,32
5. Liceul Catolic „Sf. Iosif”
* teologie 112 6,51
6. Liceul „Grigore Moisil” Onești
* filologie bilingv franceză 28 „”
7. Liceul „Dimitrie Cantemir’ Onești
* filologie bilingv engleză 28 7,35
8. Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești
* teologie 56 7,27
Lasă un răspuns