• Ingrid Petrescu și Marcel Rusu spun că Monica Vascan, contabilul firmei Amapolla, a lui Benoni Beca, făcea toate documentele în baza cărora se luau credite din Banca Transilvania • doi dintre cei care trebuiau audiați ieri, Grigore Grigore și Aurel Boingeanu, nu s-au prezentat la proces
Audierea inculpaților din dosarul Banca Transilvania a continuat la termenul programat ieri dimineață. Magistrații de la Tribunalul Bacău și-au propus să audieze patru acuzați – Grigore Grigore, Aurel Boingeanu, Ingrid Petrescu și Niculina Șerban, dar n-au izbutit să asculte decît relatările a trei dintre ei. Grigore și Boingeanu nu au putut fi audiați, primul pentru că îi lipsea avocatul, iar cel de-al doilea, pentru că este bolnav. Așa că prima care s-a prezentat în fața judecătorilor a fost Ingrid Petrescu, în calitate de co-administrator, alături de soțul ei, Ovidiu Cătălin Petrescu, la societatea Set -Sys Distribution SRL. Ea este acuzată că a primit credite ilegale în valoare de 1,3 miliarde de lei.
Ingrid Petrescu a declarat că societatea Set – Sys a fost înființată pentru a le permite ei și soțului să-și desfășoare activitatea de distribuție a produselor comercializate în rețeaua magazinelor Shell din toată Moldova. Ea s-a ocupat în principal de activitatea societății Bubu SRL, care are contract de franciză pentru sația Shell de pe strada 9 Mai, și doar accidental a semnat documente bancare pentru firma Set – Sys. „Eram co-administratori și eu, și soțul meu la ambele firme. Pe societatea de distribuție nu aveam activitate. Pe 4 ianuarie 2001, a venit la biroul nostru de la stația Shell Monica Vascan, contabila lui Benoni Beca, care a întrebat de soțul meu, pentru că acesta urma să-i semneze niște acte. Era o cerere de credit de 900 de milioane de lei pe numele societății Set – Sys. El era plecat prin țară. L-am contactat telefonic și m-a rugat să semnez, pentru că aveam drept de semnătură, și-mi va spune cînd va veni acasă despre ce este vorba. Am aflat ulterior că urma să încheiem o relație comercială cu firma Amapolla a lui Benoni Beca”, a spus Ingrid Petrescu. Femeia a precizat că Monica Vascan tot venea cu acte la semnat, dar că nu le-a citit niciodată amănunțit, pentru că trăia cu impresia că soțul ei știe despre ce este vorba și că abia în timpul urmăririi penale a descoperit că sînt documente bancare pe care nu se regăsește nici semnătura ei, și nici a soțului. „Cînd m-au chemat la poliție, am văzut că sînt acte pe care nu este semnătura niciunuia dintre noi. Eu nu am ridicat nici un leu numerar de pe acestă firmă, iar din momentul în care a fuzionat cu Amapolla, (pe 30 august 2001, n.r.) și aceasta a preluat și datoriile, chiar că nu mai erau motive să mă interesez”, a spus Ingrid Petrescu.
Marcel Rusu o acuză tot pe Monica Vascan
Petru Marcel Rusu, administrator unic la două societăți, Montvin și Petvin, figurează și două dintre cele mai ciudate credite pe care le-a acordat Banca Transilvania: fiecare este de 1,2 miliarde de lei și au fost acordate înainte de constituirea legală a societăților. În documentele întocmite de organele de urmărire penală se arată că ultimul act constitutiv al societăților figurează din 28 august 2001, iar creditele au fost acordate înainte de această dată. Petru Marcel Rusu, angajat al societății Amapolla ca mecanic șef, spune că a fost contactat de patronul său în vederea constituirii unei rețele de distribuție a băuturilor alcoolice. În acest sens, el a împuternicit-o pe Monica Vascan să se ocupe de înființarea fimelor Montvin și Petvin, unde era administrator unic și coacționar împreună cu Vasile Istrate. „Am fost o singură dată la bancă, cînd am semnat mai multe acte și atunci i-am dat și împuternicire Monicăi Vascan să mă reprezinte în bancă. Mai tîrziu am descoperit că numai ea avea semnătură în bancă. Am crezut că am dat specimenul de semnătură atunci cînd am semnat mai multe acte. Nu am descoperit nici o neconcordanță între date, cum ar fi faptul că cererea de credit este înregistrată înainte de cererea de deschidere de cont”, a spus Rusu.
Marcel Rusu a recunoscut că afacerea propusă de Benoni Beca i s-a părut atractivă. El susține că nu știa nici măcar că pentru obținerea unui credit din bancă avea nevoie de garanții. „Nu am citit actele pe care mi le-a dat Monica Vascan și nu cunoșteam normele bancare. Tocmai de aceea i-am dat împuternicire ei”, a adăugat Rusu. El spune că a intrat în alertă prin octombrie, cînd a văzut că alte firme de distribuție fac concurență serioasă pe piața din Moldova, iar Monica Vascan deja îi spusese că autorizațiile de comercializare a băuturilor alcoolice sînt greu de obținut și costă mulți bani. „Cît costa mai concret o autorizație?”, s-au interesat judecătorii. „Nu știu. Mi-a spus că costă mult și trebuie obținute multe aprobări”, a răspuns Rusu. „Chiar nu știți cît costa? Dar dumneavoastră știți ceva despre societățile dumneavoastră ?”, a mai întrebat președintele completului de judecată. Rusu a precizat că nu avea nici un leu în cont, pentru că banii împrumutați fuseseră virați la Amapolla pentru marfă și că, atunci cînd l-a întrebat pe Beca ce se întîmplă, acesta i-a răspuns că „Banca Transilvania de la Cluj i-a tras țeapă, că nu-i mai dă un credit mare cu care urma să-și facă fabrica de alcool și că nu-mi mai poate achita ratele la credit, așa că urma să facă un contract de fuziune cu societățile mele”, a încheiat Rusu.
La ora închiderii ediției, judecătorii o audiau pe Niculina Șerban, administratorul societății Natricom din Onești, societate inclusă de procurori în grupul „alcool”. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns