Patronatele bacauane ataca recenta decizie a guvernantilor de a majora contributia la asigurari sociale (CAS) cu 3,3 puncte procentuale, incepind din aceasta luna. „Este o masura care in aparenta va afecta mai mult angajatii. Insa, din punctul meu de vedere, in conditiile in care colectarea o va face tot angajatorul, cred ca vor fi afectate si afacerile, care si asa sint in declin ca urmare a devalorizarii monedei unice”, a declarat Marinel Mironeasa, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din România (UGIR) – 1903 Bacau. El a adaugat ca salariatii se vor trezi cu lefuri nete mai mici, in vreme ce multe dintre intreprinderile mici si mijlocii vor da faliment. Industriasii cred ca intrarea in faliment a micilor afaceri se datoreaza, in principal, acestei crize, care a dus la scaderea substantiala a consumului. „Problema s-ar putea rezolva, partial macar, daca românii ar fi mai patrioti si ar consuma mai mult produse românesti. Si nu neaparat pe cele de slaba calitate si la preturi ridicate, ci produsele care indeplinesc acelasi raport pret – calitate ca si cele importate”, a mai spus Mironeasa.
Anul trecut, CAS-ul platit de firme era de 18 la suta, iar cel platit de angajat, de 9,5 la suta. Or, cresterea cu 3,3 la suta anuntata de guvernanti este a doua din acest an, CAS-ul platit de angajatori fiind majorat, initial, de la 1 ianuarie, cu 0,5 la suta. Patronatele cred ca majorarea CAS urmareste, de fapt, stringerea de bani pentru a acoperi alte goluri de la buget, cum ar fi cresterea indemnizatiei pentru mame sau plata pensiilor. Industriasii afirma ca prin escaladarea presiunii fiscale se va accelera somajul, ducind la cresterea cheltuielilor cu indemnizatiile de somaj si ajutoarele sociale. Totodata, vor creste evaziunea fiscala si fenomenul muncii la negru etc, evident, cu repercursiuni directe asupra bugetului de stat.
rares a zis
Micsorati preturile la produsele autohtone daca vreti sa vi le cumparam. Nu mizati pe patriotism in conditiile in care salariile sunt de mizerie si somajul in „floare”.