Îngrășămintele gratuite, patima celor de la sate
Distribuirea îngrășămintelor gratuite pentru cei care dețin terenuri extravilane de pînă la 2,5 ha a ajuns aproape o patimă pentru oamenii de la sate. Telefoanele Direcției Generale pentru Agricultură și Alimentație sună aproape continuu, iar cele mai multe întrebări vin de la primarii ai căror locuitori vor fertilizanți gratuiți promiși. Astfel de întrebări nu-i ocolesc nici pe directori și nici pe angajații desemnați să se ocupe cu asta.
Situațiile întocmite la nivelul DGAIA nu-i cuprind, deocamdată, decît pe o parte dintre cei îndreptățiți să primească pînă pe 30 aprilie îngrășămintele gratuite. Dar și așa sacii mult-rîvniți nu ajung peste tot unde sînt doriți. „La nivel de județ sînt în jur de 30 de comune unde a ajuns măcar o mașină cu îngrășăminte – spune directorul general al Direcției Agricole, Ion Melinte – dar asta nu este nici pe departe destul. Mai sînt încă zeci de locuri în care nu am ajuns încă. Mai mult, în acele comune unde s-a trimis cîte ceva se cer în continuare îngrășăminte gratuite”. În opinia sa, cantitatea pe care o furnizează combinatul Sofert nu ajunge: „Timpul rămas este scurt și există riscul ca programul amorsat prin Ordonanța 518 să nu fie finalizat pînă la sfîrșitul lunii aprilie”.
Dacă îngrășămintele ar fi solicitate de toți cei îndreptățiți să le primească, la nivel de județ ar fi nevoie de 13.000 de tone. Dar nici dacă s-ar furniza 300 de tone pe zi – cum era programat – nu ajunge timpul. În plus, Sofert mai are arondate alte șase județe din Moldova. „O să încercăm să venim din urmă. Deocamdată am livrat cam o zecime din cantiatea totală pe care ne-am angajată să o furnizăm pînă la finalizarea acestui program”, dă asigurări Cornel Cîrnu, directorul Sofert Bacău. El a mai precizat că o mare parte din întîrzierile înregistrate în livrarea îngrășămintelor chimice către agricultori au fost determinate de cauze străine de problemele instituției. Aflat la capăt de magistrală, Sofert Bacău a avut în ultimele săptămîni numeroase probleme legate de asigurarea presiunii gazului metan, fapt care a dus la sistarea repetată a producției și la oprirea instalațiilor, uneori chiar în mijlocul proceselor de fabricație. „Sofert este unul dintre puținele combinate de îngrășăminte chimice din țară afectate de problemee ivite în sistemul național de distribuție a gazului metan”, spune directorul Cîrnu.
Nemulțumiți de întîrzierea cu care primesc îngrășămintele chimice subvenționate de către stat, agriculorii acuză acum Sofert că livrează o bună parte din producția curentă către export în loc să o distribuie către nevoile interne. „Bineînțeles că tratăm cu prioritatate producția pentru export. De aici ne vin banii pentru achitarea facturilor la materiile prime, gazul metan și celelate utilități necesare. Acum cîteva luni am primit de la un partener elvețian un avans de trei milioane de dolari, bani cu care am reușit să demarăm producția de îngrășăminte pentru intern”, recunoaște Cornel Cîrnu. O soluție pentru actuala ieșire din criză poate veni, în opinia directorului Sofert, tot din partea autorităților. „Agricultorii au nevoie de îngrășăminte chimice doar cîteva luni pe an. Nu este posibil ca un combinat să lucreze doar două trei luni, primăvara și toamna ,și să asigure întreg necesarul de îngrășăminte chimice pe care îl are acum agricultura. Despre legea creditului agricol se vorbește de cîțiva ani buni, fără să se întrevadă vreun semn că va adoptată. Acum primesc îngrășăminte chimice doar agricultorii care dețin în proprietate pînă la 2,5 hectare de teren. La micii fermieri nu s-a gîndit încă nimeni, Dacă agricultorii ar avea posibilitatea să achiziționeze îngrășăminte chimice tot timpul anului, nu s-ar mai vedea cozile imense care se înregistrează acum la poarta combinatelor de îngrășminte. Nu vom mai putea merge la nesfîrșit în acest ritm. Va trebui să gîndim o strategie de continuitate a producției”, este de părere Cornel Cîrnu. (Gabriela PASCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns