Un grup de peste 50 de oneșteni, „conduși” de Victor Dan Moisă, au pornit în ultimele două săptămîni în Onești ceea ce ei au numit „răscoala verde”, hotărîți ca, pînă pe 21martie, cînd este Ziua Pămîntului, să determine peste opt mii de concitadini în ceea ce se vrea cel mai amplu apel la conștiință.
„În urmă cu 33 de ani, cifra magică a creștinismului, în San Francisco, John McConnell convingea primarul orașului care poartă numele patronului spiritual al Ecologiei să proclame data de 21 martie ziua în care lumina este egală cu întunericul și primăvara ne curge prin vene făcîndu-ne să simțim acut că trăim Ziua Pămîntului. Este data de la care pămîntul trece de la substantiv comun la nume propriu – Pămîntul, devenind în constiința fiecăruia dintre noi, o persoană, un prieten și nu un măgar care ne cară oricum desagii”.
Am dorit – ne-a precizat în continuare Victor Dan Moisă – președintele organizației locale P.E.R., să celebrez Ziua Pămîntului – pentru prima dată în România, în orașul meu natal printr-un simpozion pe teme ecologice și o ecologizare a Dealului Perchiu, urmată de plantarea a 33 de pomi. Surpriza, și imensa bucurie, a apărut cînd am început să caut parteneri de proiect și, în scurt timp, s-au așezat alături, „shoulder to shoulder” cum spune americanul, profesori, elevi, pictori, sculptori, directori, scriitori, ingineri, graficieni, manageri, cîntăreți, conducători de instituții locale, fețe bisericești, fii ai orașului care strălucesc acum în alte colțuri ale țării sau lumii, reprezentanți U.N.E.S.C.O., psd-iști, pnl-iști, prm-iști, pnț-iști, pd-iști, – oameni care au dovedit că Ecologia nu este doar un cuvînt de paradă, ci o stare de spirit care avea nevoie doar de o scînteie ca să aprindă Flacăra Verde.
Manifestarea, prin ei și datorită lor, nu a mai putut încăpea într-o zi și ne „chinuim” să o îngrămădim în două zile, 21 și 22 martie.
Trebuie să menționez că Primăria ne-a acordat un sprijin necondiționat, punînd la dispoziția acestei manifestari Parcul și Biblioteca Municipale, locații care asigură ținuta acestei bucurii a spiritului”, a completat Dan Moisă.
Cert este că Oneștiul se mișcă și are toate șansele să fie „ghiocelul” care să vestească „primăvara” ecologică în Romania.
Lasă un răspuns