• în funcție de hotărîrea magistraților Curții de Apel, Vinalcool va fi scoasă la vînzare sau va continua procesul de faliment aflat pe rolul Tribunalului Bacău • între timp, administratorul judiciar, deși supendat prin sentința Curții de Apel, a notificat instituțiile statului precum și furnizorii de utilități să rupă toate relațiile cu Vinalcool
Bătălia pentru societatea Vinalcool pare fără sfîrșit și se ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare cu privire la interesele cui sînt slujite de administratorul judiciar, dar și de Ministerul Finanțelor. Asta pentru că, deși suspendat din funcție prin certificatul de soluție nr. 3990 din 24 octombrie 2003, eliberat de Curtea de Apel Bacău, administratorul judiciar Romel Guțu a trecut peste această decizie și a preluat frîilele Vinalcool. Mai precis, după suspedarea sentinței prin care era numit administrator, el a trimis tot felul de adrese pe la furnizori și la instituțiile statului în calitate de administrator judiciar și le-a cerut acestora fie să se înscrie în tabloul creditorilor, fie, așa cum este cazul SC Electrica SA, să întrerupă energia electrică. Nici uneia dintre instituțiile sus-menționate nu le-a precizat Romel Guțu că numirea sa este constestată la Curtea de Apel sau că sentința prin care era numit administrator judiciar este suspendată de aceeași instituție, care ar urma ca astăzi să decidă asupra ei.
În aceste condiții, cei cărora Guțu le-a trimis adrese au reacționat în consecință și au luat de bune demersurile sale în calitate de administrator judiciar cu drepturi depline. Așa se face că, pe 3 decembrie, Electrica SA a trimis răspuns la solicitarea administratorului judiciar de a sista furnizarea energiei electrice. „Urmare a scrisorii dumneavoastră, vă comunicăm că, din data de 9 decembrie 2003, reziliem contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu Vinalcool SA și totodată procedăm la întreruperea energiei electrice de pe 9 decembrie 2003, ora 10.00, fără alt preaviz”, se spune în adresa trimisă de Electrica societății Instant Expert SRL Bacău, reprezentată de Romel Guțu.
În aceeași calitate de administrator judiciar al societății Vinalcool, Romel Guțu a trimis adrese la Distrigaz Nord, Romtelecom, Casa Județeană de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate, I.T.M. Bacău, Primăria Bacău, Direcția Generală a Finațelor Publice (DGFP) Bacău și altele, în vederea înscrierii acestor insituții în tabloul creditorilor pînă pe 19 decembrie 2003. „Pentru operativitate vă rugăm să trimiteți un exemplar de pe declarația de creanță și documentele justificative și administratorului desemnat spre verificare”, precizează Romel Guțu în adresa înaintată către toate aceste instituții și societăți.
„Este un abuz. El a fost suspendat din funcție”
La începutul lunii octombrie, Bere Lichior Mărgineni a depus cerere de declarare a insolvenței și lichidarea Vinalcool pentru o datorie de 40 de miliarde de lei, acumulată între anii 2000 – 2002. Concomitent, din proprie inițiativă a depus cerere și un plan de reorganizare judiciară chiar societatea Vinalcool. La primul termen de judecată, cel de pe 20 octombrie, s-au înscris în tabloul creditorilor cu datorii de recuperat de la Vinalcool, Bere Lichior Mărgineni, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția de Finanțe și alți furnizori de materii prime sau servicii neplătite. În acea ședință, judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au declarat starea de insolvență la cererea depusă de Bere Lichior Mărgineni, au respins cererea de reorganizare depusă de Vinalcool, au aprobat demersurile DGFP de a scoate la licitație fabrica, au ridicat drepturile de administrare a Consiliului de Administrație de la Vinalcool și au numit administrator judiciar firma Instant Expert din Bacău. Coincidență sau nu, firma Instant Expert este una și aceeași care a evaluat Vinalcool, la cererea DGFP Bacău, la suma ridicolă de aproape șapte miliarde de lei. De la această sumă urma să pornească licitația organizată de fisc pentru vînzarea fabricii băcăuane pentru o datorie la bugetul statului de 5,5 miliarde de lei. Imediat după această decizie, reprezentanții Vinalcool și ai creditorului principal au înaintat cerere de înlocuire a administratorului judiciar pe motiv de incompatibilitate și au făcut recurs împotriva întregii sentințe la Curtea de Apel Bacău. „De la Curtea de Apel Bacău am obținut printr-o ordonanță preșidențială suspendarea în totalitate a sentinței de la Tribunal. Asta înseamnă că domnului Romel Guțu i-a fost suspendat dreptul de administrare judiciară pînă la soluționarea cererii noastre. Conform legii falimentului, el nu mai are în acest caz dreptul să mai facă nici un act de procedură în numele Vinalcool sub sancțiunea nulității acestora. De asemenea, dreptul de administrare al societății îi revine Consiliului de Administrare al Vinalcool. Consider că este un abuz ceea ce a făcut dumnealui”, ne-a precizat juristul Ionuț Bețivu.
În aceste condiții, fără la a mai pune la socoteală lupta surdă dusă cu DGFP Bacău, judecătorii de la Curtea de Apel Bacău vor decide dacă vor suspenda definitiv sentința dată de Tribunalul Bacău.
„Eu nu am făcut nimic în neregulă”
L-am căutat pe Romel Guțu pentru a-i afla poziția vizavi de acuzele care i se aduc. El ne-a declarat că toate actele pe care le-a înaintat în numele societății Vinalcool făceau parte din atribuțiile sale de lichidator și, spune el, nu contează dacă Vinalcoolul sau altcineva cere suspendarea sau înlocuirea lui din funcție. „Eu nu am făcut nimic în neregulă pentru că sîntem sub supravegherea judecătorului sindic și a creditorilor. Nu am primit nici un fel de încheiere prin care să mi se aducă la cunoștință faptul că sînt suspendat”, ne-a declarat Romel Guțu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns