Numărul publicațiilor culturale care vor intra în arhiva Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău va fi mai mic în 2004 decît în anul anterior. Politica managerială a Silviei Petcu, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău, este net diferită de cea a fostei conduceri. Dacă anul trecut publicațiile culturale la care era abonată instituția băcăuană atingea cifra de 37, acum ea va fi nițel subțiată, pe criterii ce țin de interesul manifestat de cititori, și nu de tradiția instituției. „Nu face parte din obiectivul managerial creșterea unor colecții de dragul depozitări revistelor, pur și simplu. Ideea pe care se va merge va fi dezvoltarea unei colecții care are o dinamică, care este cerută și recunoscută de public. Mai ales că avem precedentul livrării banilor și a neprimirii colecțiilor”, ne-a explicat directoarea Silvia Petcu. Cît și cum se va reduce lista celor 37 de publicații din 2003 se va vedea la finele acestei luni, chiar dacă în pliantul cu publicații periodice și seriale – abonamente 2004 apar doar trei reviste de cultură (Convorbiri literare, Dacia literară, și Dilema). „Lista de abonamente rămîne deschisă. După ce vom primi banii pe anul acesta, vom continua lista de abonamente la revistele de cultură și celeltalte publicații. Luna ianuarie este o lună a reanalizării situației și problema periodicelor va fi supusă unor analize riguroase”, a mai spus directorul Petcu. În aceste condiții, conducerea Bibliotecii Județene va oferi cititorilor chestionare pentru a analiza domeniile de interes, categoriile de cititori care frecventează biblioteca, periodicele citite și altele.
Reducerea abonamentelor la revistele de cultură nu este privită cu ochi buni de unii dintre intelectualii băcăuani. „Revistele de cultură nu satisfac numai interesul actual, ci aduc peste timp contribuții valoroase ale oamenilor de cultură”, a spus profesorul universitar Ștefan Munteanu. Opinia nu este împărtășită în totalitate de directoarea Bibliotecii Județene. „Colecția bibliotecii județene trebuie să acopere nevoia de lectură a utilizatorilor, de la copii pînă la bătrîni. Nu ne putem transforma în bibliotecă academică, noi avem un caracter enciclopedic, iar lista publicațiilor va fi una echilibrată. În plus, cititorii pot contacta gratuit și on-line anumite publicații cotidiane și culturale din Româniam prin intermediul computerului montat în sala de periodice”, a afirmat Silvia Petcu.
Politica este împărtășită și de prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, președintele Comisiei de Cultură de la Consiliul Județean Bacău. În opinia sa, dezvoltarea rețelei de internet și reducerea numărului de abonbamente are o justificare corectă. „S-a făcut o evaluare a priorităților și aceasta are în vedere și relațiile cu celelalte biblioteci. Multe dintre informații vor putea fi preluate direct prin internet. Este o metodă și eficientă”, ne-a declarat profesorul Bontaș. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns