Atunci cînd doriți să cumpărați o mașină second-hand este foarte important să puneți întrebările necesare. Un aspect esențial este verificarea vînzătorului. Trebuie să aflați cît mai multe lucruri despre o mașină înainte să mergeți să o vedeți. Este bine să aflați cît mai multe despre vînzător (cum a întreținut mașina, de ce vrea să o vîndă), pentru a reduce posibilitatea de a cumpăra o rablă. Ca să verificați vînzătorul, este necesar să sunați la numărul din anunț și să aflați răspunsurile pentru urmatoarea listă de întrebări.
Această convorbire telefonică vă va ajuta să eliminați cîteva mașini fără a pleca de acasă și vă va da o perspectiva asupra mașinii înainte să o vedeți. Va da și o primă versiune a răspunsurilor vînzătorului. Dacă vă duceți într-adevăr să vedeți și să testați mașina și ceva nu se potrivește cu ceea ce v-a spus vînzătorul la telefon, e un semn clar că nu e o persoană de încredere.
Majoritatea acestor întrebări pot fi puse și dealer-ilor de mașini second-hand. Cu cît dețin mai multe informații despre mașină, cu atît mai bine.
1. De ce vindeți mașina?
Probabil nu vă va raspunde că e o rablă și că se chinuie să o pornească în fiecare zi și consumă ulei mai mult că benzină. Dar vînzătorul ar putea da un alt răspuns din tonul căruia vă puteți da seama care e motivul, de fapt, mai ales dacă nu are un răspuns gata pregătit. Dacă vînzătorul nu are nici un motiv să vîndă mașina, probabil că nu a avut motiv nici să completeze uleiul la motor sau să o mai spele din cînd în cînd.
2. Cîți kilometri are la bord?
Kilometrii parcurși de o mașina vă ajută să îi determinați valoarea, lucru important în timpul negocierii prețului. De asemenea, dacă veți vedea că mașina și kilometrajul arată mult mai mult, sau este înțepenit, e cazul să renunțați.
3. În ce stare se află mașina?
Trebuie sa puneți întrebarea într-o notă neutră. Nu întrebați dacă mașina este în stare bună. Răspunsul va fi sigur pozitiv. Acordați atenție răspunsului dat de vînzător. Nu uitați să întrebați separat despre starea părții mecanice și starea caroseriei. Cînd vedeți mașina, urmăriți dacă vînzătorul putea să dea un răspuns mai exact.
4. Dispune de dotări suplimentare?
Numărul echipamentelor opționale influențează de asemenea valoarea mașinii. Există tapițerie de piele, CD player, aer condiționat? Atenție la echiparea de bază a mașinii!
5. Sînteți primul proprietar?
În general este bine să găsiți o mașină cu un singur proprietar. Dacă nu este primul proprietar, s-ar putea să nu aibă răspunsul la următoarele întrebări. Cu cît știți mai multe despre mașină cu atît alegerea dumneavoastră va fi mai corectă.
6. Mașina a suferit vreun accident?
Este o întrebare foarte importantă. Mașinile implicate în accidente sînt predispuse la mult mai multe probleme și defecțiuni și sînt mai puțin valoroase. Puteti afla adevărul făcînd cu multă grijă testarea mașinii. Dacă vînzătorul va răspunde că nu și dumneavoastră vă dați seama că a fost accidentată și reparată, vă dați seama că vînzătorul este neserios sau, în cel mai bun caz, nu stie ce mașina are. Indiferent de cauze și motive, este bine să nu cumpărați o mașină accidentată și reparată.
7. Aveti carte de service?
Un proprietar care a fost meticulos și grijuliu îndeajuns încît să completeze cartea de service, a fost probabil foarte grijuliu și cu mașina.
8. Cît cereți pe ea?
Din nou, atenție la tonul neutru folosit. Nu este același lucru să întrebați: cît costă? sau cît cereți? A doua variantă sugerează că prețul trebuie negociat.
9. Nu uitați !
Luați cu dumneavoastră și lista cu lucrurile pe care nu trebuie să le uitați. Această listă cuprinde întrebări pe care sigur ați vrea să le puneți, dar s-ar putea să uitați de ele.
Lasă un răspuns