• în această comună apele au surpat malurile islazului pe o lungime de o sută de metri • Prefectura și Consiliul Județean au trimis deja șase proiecte de hotărîre de Guvern în care cer sprijin de 60 de miliarde pentru refacerea drumurilor, podurilor și amenajarea albiilor apelor
După ce în noaptea de luni spre marți dealul Muncelului din Cireșoaia – Slănic Moldova a luat-o la vale, iar la Ghimeș-Făget zeci de familii au fost nevoite să-și abandoneze casele inundate, ieri au avut loc inundații și în comuna Ardeoani.
„La noi în comună n-au fost probleme ca prin alte părți, însă la Zemeș a plouat foarte tare și apele învolburate au ajuns pînă la Ardeoani. Viitura a distrus malurile unui islaz, pe o lungime de circa o sută de metri lungime și opt metri lățime. Au fost scoși din pămînt copaci, însă casele oamenilor și culturile agricole nu au fost afectate”, ne-a declarat Valentin Petraru, primarul din Ardeoani. El a adăugat că adus deja în satul Iliești, unde s-a surpat pămîntul, un buldozer pentru a reface perimetrul distrus. „Am încercat azi să începem lucrările, dar n-am putut pentru că apa este încă foarte mare. Sperăm ca mîine, dacă vremea se schimbă în bine, să putem începe treaba”, a adăugat Valentin Petraru.
Autoritățile de la Bacău cer sprijin de la București
Urmare a celor întîmplate, în toate zonele în care s-au înregistrat stricăciuni au fost trimise comisii de la județ care au evaluat valoarea pagubelor. Cifrele lansate de primari sînt însă cu mult mai mari decît cele pe care le-au prezentat, într-un raport final, comisiile care s-au deplasat în teritoriu. „Este foarte probabil ca primarii să fi făcut estimări pentru mai multe probleme existente în localitățile lor, însă raportul care ne-a fost prezentat nouă arată că pentru refacerea unor obiective distruse în urma inundațiilor este nevoie de 60 de miliarde de lei”, ne-a declarat subprefectul Gabriel Vlase.
El ne-a explicat că cele mai mari pierderi s-au înregistrat la drumuri, în multe cazurii apele distrugînd covorul asfaltic. În afara celor 20 de drumuri județene afectate pe diverse porțiuni s-au înregistrat pierderi serioase și la drumurile comunale, fiind nevoie de prundiș pentru aducerea acestora în condiții normale.
Cele mai grav afectate de inundațiile și furtunile din ultima săptămînă sînt localitățile Ghimeș-Făget, Slănic Moldova, Dealu Morii, Buhoci, Tătărăști și Asău. Prefectura și Consiliul Județean din Bacău au întocmit și trimis deja la București, la Ministerul Administrației Publice, șase proiecte de hotărîre în care se cere ajutorarea localităților sinistrate. „Valoarea lucrărilor de investiții este de 60 de miliarde de lei. Cu acești bani ar urma să fie decolmatate drumurile, refacerea covorului asfaltic sau aducerea de balast pe drumurile comunale înfundate, amenajarea albiilor unor ape și reconstruirea podurilor și podețelor distruse în timpul inundațiilor”, ne-a declarat subprefectul Vlase. Cei mai mulți bani ar urma să-i primească comunele Ghimeș și Buhoci, cu 13 miliarde de lei, respectiv 8 miliarde, comuna Asău, 3,6 miliarde, urmate de orașul Slănic și comuna Tătărăști – 3,5 miliarde, și Dealu Morii, cu 2,9 miliarde de lei.
În timpul discuțiilor despre localitățile calamitate, subprefectul Gabriel Vlase a ținut să explice că o vină pentru pagubele extrem de mari o au și primarii, care nu s-au gospodărit suficient. Subprefectul consideră însă că cei mai vinovați sînt cei care au tăiat copacii fără noimă și n-au mai plantat nimic în locurile respective. „Am spus acest lucru și anul trecut, că tot așa se va întîmpla dacă tăierile necontrolate din păduri nu vor înceta. O vină o are și justiția, pentru că nu-i pedepsește cei prinși că distrug pădurile”, a afirmat subprefectul. El este de părere că lucrurile nu se vor schimba dacă instanțele de judecată nu îi vor pedepsi pe infractorii din domeniul silvic. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns