• întreprinzători din Insulele Virgine și Polinezia Franceză, care puteau fi găsiți deunăzi în județ, au început să ne ocolească • în total, firmele cu investitori străini au un capital social de circa 4.800 de miliarde de lei • în 2004, principalii investitori au provenit din Uniunea Europeană
Bacăul nu mai este o destinație pentru afaceriștii proveniți din țări considerate exotice. Printre sutele de investitori străini veniți în județ după Revoluție se află și persoane venite din țări considerate exotice sau paradisuri fiscale. Conform datelor de la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău, în județ s-au înființat, din 1990 încoace, 822 de firme cu capital străin, iar investitorii care au ales această zonă ca să facă bani provin din peste 50 de țări. Țările de baștină ale întreprinzătorilor străini sînt, de regulă, europene, dar în datele Registrului se regăsesc cel puțin trei țări aflate la multe mii de kilometri de România. Astfel, în județ funcționează două firme înființate de băștinași ai Insulelor Virgine Britanice, și una al cărei proprietar provine din Polinezia Franceză. Cele 822 de firme înființate cu investitori străini au un capital social de aproape 4.800 de miliarde de lei. Într-un top al valorii investițiilor străine, conduc numeric cetățeni italieni (268 de firme), germanii (89 de firme) și turcii (71 de societăți). Ca valoare a capitalului social vărsat, pe primul loc se află firmele ce aparțin unor cetățeni britanici, care au adus aproximativ 2.100 de miliarde de lei în zece societăți comerciale înființate în Bacău. Pe locul al doilea, după capitalul social, se află cele opt firme înființate de cetățeni portughezi, cu 1.600 de miliarde de lei.
Gheorghiță Patrichi, directorul ORC Bacău, spune că, în acest an, nu s-au mai înregistrat investitori proveniți din țări exotice. În 2004, s-au înființat 77 de firme cu capital străin. Cele mai multe provin din Italia (32), Republica Moldova (11), Germania și Turcia (cîte cinci). Au mai investit în Bacău cetățeni din Austria, Belgia, Canada, China, Lichtenstein, Suedia,Tunisia, Olanda și Norvegia. Gheorghiță Patrichi spune că, după capitalul social investit, cea mai puternică afacere a fost una deschisă de un cetățean tunisian, care a adus 3,3 miliarde de lei într-o firmă de comerț. Trei societăți au fost înființate de austrieci, cu un capital social de 400 de milioane de lei. Conform directorului ORC Bacău, 76 la sută dintre noile afaceri au ca obiect principal de activitate comerțul, 21 la sută producția și restul, serviciile. „În acest an, a scăzut în special numărul de firme înființate de persoane din țări asiatice. Cei mai mulți investitori care vin sînt din țări ale Uniunii Europene”, precizează directorul Patrichi.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns