Foarte multe dintre scrisorile primite în aceste zile la redacție abordează aspecte de strictă actualitate: alegerile din 6 iunie pentru „locale” și turul doi de scrutin pentru primarii din mai multe localități ale județului, inclusiv municipiul Bacău. Aspectele abordate: abuzurile săvîrșite de unii dintre candidați în gestionarea fondurilor comunităților, cramponarea de putere, imoralitatea unor practici și declarații. Iată, pe scurt, conținutul cîtorva dintre scrisorile respective:
„Ocupat” pentru oponenții politici
Chiper Petrache – satul Burdusaci, comuna Răchitoasa: În comuna noastră, cine nu este de partea primarului se consideră că este împotriva lui, astfel că nu ai nici o șansă de a-ți rezolva problemele personale ce țin de primărie și la care legea îți dă dreptul. Funcționarii, la rîndul lor, te tratează de sus, vorbindu-ți urît și neluîndu-ți în considerație cererile. Pînă nu de mult am fost membru al organizației locale a PSD, pe listele căreia am vrut să candidez la postul de consilier la îndemnul concetățenilor mei din satul Burdusaci, pentru care m-am implicat în soluționarea multor probleme de interes comun. Cu complicitatea primarului am fost omis de pe liste, astfel că mi-am dat demisia din acest partid și m-am înscris la Noua Generație, al domnului Gigi Becali. Acest fapt l-a deranjat foarte mult pe liderul PSD din comună, actualul primar Zorilă, care a încercat chiar să mă dea pe mîna poliției pentru pricini neadevărate. De asemenea, oamenii îl suspectează de tentative de fraudare a alegerilor și cer organelor în drept să procedeze la verificarea buletinelor de vot și a proceselor-verbale de validare a alegerilor. Sînt dovezi că sub oblăduirea acestuia se petrec lucruri nu tocmai curate, șpaga și „micile atenții” fiind la mare preț, iar atribuirea titlurilor de proprietate asupra terenurilor agricole și punerea în posesie a celor îndreptățiți legal se află la bunul plac al primarului. Oare nu există ac și pentru cojocul acestui om? Iată de ce cred că organele abilitate ale statului ar trebui să intervină de urgență pentru clarificarea lucrurilor și aplicarea sancțiunilor legale.
Promisiuni ni se tot dau. Dar unde sînt faptele?
Ioan Cașcaval – pensionar, Bacău: În numele băcăuanilor vă mulțumesc că Ziarul de Bacău este de partea majorității populației, care dorește o viață mai bună și relații de respect reciproc, mai ales din partea celor pe care i-am votat spre a ne conduce. De ce spun aceasta? Pentru că încă din 1990 tot ni se dau promisuni, dar faptele sînt puține. Toți aleșii noștri sînt interesați mai mult de interesele personale, ale lor și ale celor din jurul lor, și mai puțin sau deloc de ale noastre. De-asta am ajuns unde ne aflăm: sîntem tot mai săraci, muritori de foame, în timp ce ei se îmbogățesc. Ar trebui ca cei ce primesc mandatul din partea alegătorilor să dea seamă de faptele pe care le comit, să ne spună ce au făcut și de ce nu au făcut. Programele lor de guvernare și de administrare locală să țină seama de nevoile localităților și abia după aceea de ambițiile și interesele personale. Eu personal le propun celor aleși în scrutinurile de la 6 ori 20 iunie, dar și învinșilor, să-și dea mîna, să uite supărările personale și, împreună, să acționeze în folosul colectivității. Poate nu ar strica să se înființeze un Consiliu al Onoarei care să preia inițiativele bune și să urmărească transpunerea lor în practică.
„Mincinoși de elită”
Mihai Grigore – pensionar, Bacău: Nu vă putem publica scrisoarea în formula pe care ne-ați propus-o, din două motive. Primul: unii dintre termenii folosiți de dumneavoastră nu se încadrează în ceea ce numim, la modul general, „limbaj de presă”, iar aprecierile și acuzele care se aduc țin de Codul Penal; ori, hoțul nedovedit rămîne politician cinstit; pînă la proba contrarie. Al doilea: nu se nominalizează nici o persoană, ceea ce face lipsit de obiect demersul dumneavoastră publicistic, de altfel unul bine intenționat. Vom reproduce, totuși, două paragrafe din care s-ar putea recunoaște un habitat urban și personajul său principal, chiar dacă dumneavoastră înșivă precizați în final: „Orice asemănare cu realitatea este întîmplătoare: „Undeva, în Univers, într-un loc uitat de Dumnezeu, a apărut o lighioană care se crede trimisul Domnului printre locuitorii acestui ținut, locuitori pe care scîrboșenia sa îi aseamănă cu niște biete viețuitoare ale oceanului planetar, numite (după unii) guvizi (…) Mincinos de elită și ajutat de viețuitoarele din rîndul tîrîtoarelor își sacrifică cu sînge rece colaboratorii care l-au ajutat să se cocoațe peste zecile de cadavre. Duhoarea emanată de cei din anturajul întunecimii sale întregește tabloul macabru oferit sutelor de mii de suflete care încearcă să supraviețuiască ticăloșiilor puse la cale de acest obiect abject al Universului. Este timpul să se pună capăt nebuniei acestui monstru cu chip de om”.
Rubrică redactată de Florin Dunăreanu
Lasă un răspuns