Zilele Școlii „Ion Creangă” din Bacău, ale cărei manifestări au debutat în ultima decadă a lunii februarie, au culminat cu acțiuni reunite sub genericul „Luna francofoniei” și cu sesiuni deosebit de interesante de comunicări științifice și referate, precum „Activitatea ca joc al inteligenței în didactica modernă”, care au pus accentul pe ideia conform căreia statutul elevului trebuie schimbat din acela de spectator în partener, creativitatea lui trebuind receptată și apoi dezvoltată. Participanții la dezbateri au opinat că reușita manifestării a fost asigurată de participarea mai multor cadre didactice cu referate și comunicări adecvate, respectiv de la școlile „Cancicov”, „Mihai Drăgan”, „Mihail Sadoveanu”, „Spiru Haret, „Miron Costin”, „Al.I.Cuza”, nr. 10 și 15 din Bacău sau „Ștefan Luchian” din Moinești. A fost organizată și s-a vernisat, cu același prilej, și o atractivă expoziție cu desene și grafică, inițiată de catedra de Limba Franceză în colaborare cu Biblioteca „George Călinescu”. Lucrările, inspirate din creațiile maeștrilor francezi ai cuvîntului, s-au bucurat de un succes deosebit. (ing. Viorel Giurgiu)
Cine face „legea”?
Gheorghe Porojnic, pensionar, Bacău: Merg aproape zilnic, pentru cumpărături, în piețele Bacăului, deci am posibilitatea să aflu „pe viu” evoluția prețurilor la produsele de sezon. Constatarea e aceea că ele urcă, nicicum să coboare, într-un ritm pe care nici nu mai poți să-l urmărești. Care sînt criteriile după care producătorii agricoli individuali își stabilesc prețurile, e greu de spus. Eu cred că acționează legea bunului plac, nicidecum cea a cererii și ofertei. Spre exemplu, cartofii au ajuns la 12.000 de lei kilogramul, iar cașul (așa-zis) de oaie, a urcat la 80.000 în numai 24 de ore. Sînt de acord că, dacă vrei – cumperi, dacă nu, îți vezi de drum, dar nici chiar așa să fim la cheremul speculanților. Dacă legea bunului simț a fost uitată, nu există nici un fel de reglementare care să țină în frîu, totuși, lăcomia unor producători?
Redacția: După cum se poate constata, nu există astfel de prevederi. Mercurialul la care, probabil, vă gîndiți, a devenit un termen de arhivă. Împăcați-vă cu situația și așteptați schimbările. Cînd, și dacă vor veni, sînt alte întrebări. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns