In perioada 28 martie – 3 aprilie, jandarmii bacauani au fost angrenati intr-o serie de manifestari dedicate Zilei Jandarmeriei Romane. Evenimentele organizate in avans au marcat astfel implinirea a 161 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane. Prin Ofisul numarul 13, din 17 februarie 1850, in baza Conventiei de la Balta-Liman, Grigore Alexandru Ghica deschidea prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850, printr-un alt Ofis, solicita luarea in discutie a proiectului legii privind reformarea Corpului Slujitorilor in Jandarmi. La 3 aprilie 1850, in Moldova, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in Corp de Jandarmi, lege care dadea statut juridic acestei arme, legitimind-o in fata celorlalte arme si a natiunii romane. Aceasta zi marcheaza nasterea Jandarmeriei in spatiul romanesc si devine, prin Legea Organica a Jandarmeriei Romane, din 5 iunie 1998, Ziua Jandarmeriei Romane.
Focuri de arma in curtea IJJ Bacau
Pentru a marca asa cum se cuvine acest eveniment, conducerea Gruparii de Jandarmi Mobile (GJM) Bacau si Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau au organizat o serie de manifestari specifice. Incepind cu 3 aprilie, de Ziua Jandarmeriei Romane, patru jandarmi, doi de la GJM si doi de la IJJ Bacau au fost avansati in grad inainte de termen. Restul jandarmilor care s-au evidentiat in timpul misiunilor au primit felicitari din partea comenzilor celor doua unitati. Pe 1 aprilie, dupa momentul festiv/oficial, la sediul IJJ Bacau, jandarmii de la cele doua unitati au destins atmosfera executind citeva exercitii demonstrative. Invitatii la eveniment s-au bucurat de prestatia ciinilor jandarmi care si-au aratat calitatile dobindite in timp, dupa care mascatii au coborit de pe tiroliene executind focuri de arma din aer, s-au facut arestari, iar in final, oaspetii au asistat la defilarea in mars a jandarmilor. Prestatia jandarmilor a fost aplaudata la scena deschisa.
In fata provocarilor
Dincolo de momentele festive, jandarmii bacauani trebuie sa raspunda provocarii restructurarilor de personal. Printre jandarmi se spune ca este vorba despre o „provocare interna” care le va solicita atit potentialul individual, cit si capacitatea structurala de a pune in aplicare un plan modern de management. „In ceea ce priveste restructurarile de personal, nu stim cind se va aplica sau in ce masura va veni, insa, cu siguranta o vom pune in practica. La bilant ni s-a spus ca nu exista un numar fix de persoane care trebuie sa plece. Un lucru este insa clar: cine nu isi face treaba trebuie sa plece”, a spus col. Vasile Enache, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau. In 2011, pina in prezent de la IJJ Bacau au plecat trei jandarmi care si-au gasit locuri de munca mult mai bine remunerate. In ceea ce priveste gradul de ocupare a posturilor, Gruparea de Jandarmi Mobila (GJM) Bacau vorbeste de o schema completa in proportie de 78 – 79 la suta, iar la Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau procentul de incadrare este de 82 – 83 la suta. „Restructurarile de personal nu se fac oricum. Se constituie in primul rind o comisie condusa de unul din adjuncti, specialisti, psiholog, care vor analiza la rece situatia. Oricum, din IJJ Bacau, in anul 2010 au plecat sapte persoane, iar in 2011 au demisionat trei.
Lasă un răspuns