Decizie incredibilă a Judecătoriei Moinești în cazul exploziei de la Zemeș, din 2010, în urma căreia mai multe persoane au suferit arsuri grave, iar casa în care locuiau acestea și bunurile din locuință au fost distruse. După mai bine de un an de la începerea procesului, instanța din Moinești nu a găsit nicio culpă SC OMV Petrom SA București, trimisă în judecată, în 2012, pentru infracțiuni foarte grave – vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă și omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major care ar pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. În același timp, Judecătoria Moinești a respins despăgubirile cerute de cei afectați. Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești și părțile vătămate au făcut recurs, iar în circa o săptămână Curtea de Apel urmează să se pronunțe.
Cătălina CHIFU
În noaptea de 8 decembrie 2010, în satul Zemeș s-a produs o explozie de mare amploare ca urmare a acumulării unei pungi de gaze. În rechizitoriul Parchetului, prin care SC OMV Petrom a fost trimisă în judecată, se menționa că acumularea s-a datorat alunecărilor de teren din anul 1992 produsă din cauze naturale la care au concurat și alte cauze, respectiv lucrările tehnice de exploatare a petrolului efectuate de OMV Petrom, constând în săpături și rambleuri ale drumurilor, platformelor de sonde, precum și pozarea de conducte, rezervoare sau bataluri.
Explozia a distrus o locuință, situată la baza alunecărilor de teren, și toate bunurile din casă. Două persoane care se aflau în casă au fost transportate la spital în stare gravă, cu arsuri de gradul I, II și III, la mâini, față, căi respiratorii, picioare și plăgi tăiate. O femeie, aflată în stare de șoc, a fost internată la Secția de Psihiatrie a Spitalului din Moinești. Unele din leziunile suferite de cele două victime au lăsat cicatrici post arsură de gradul III și IV, care au necesitat grefe de piele, iar vindecarea completă nu a fost posibilă. Florin S. a necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de 95 zile, fiind internat și la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, iar Daniel S., de 25 zile. Imediat după explozie, 20 de persoane care locuiau în șase case din satul Zemeș au fost mutate într-o clădire a stadionului din localitate. Expertiza făcută de INCD INSEMEX Petroșani, în cursul urmăririi penale, arată clar că „gazul inflamabil din compoziția amestecului exploziv format în interiorul locuinței a fost gazul de sondă provenit din subsolul zonei cu alunecări de teren, prin migrarea și infiltrarea acestuia prin sol și difuzarea prin pardoseala locuinței”. În suplimentul de expertiză făcut de INCD Insemex Petroșani se mai precizează că, în anul 1992, Petrom a început demersurile de casare a sondelor surprinse de alunecarea de teren, fără ca la acea dată să fi fost executate lucrările tehnice specifice de abandonare.
„SC OMV Petrom SA nu a abandonat zona ci, dimpotrivă, a continuat activitatea de exploatare”
În rechizitoriul prin care SC OMV Petrom a fost trimisă în judecată, se menționează că societatea se face vinovată că nu a luat nicio măsură de înlăturare a efectelor dezastrului din 1992, nu a efectuat lucrări de abandonare, nu a luat măsuri de refacere a mediului și nu a înștiințat autoritățile abilitate să intervină pentru evitarea producerii unor accidente. Mai mult, nu s-au luat măsuri pentru închiderea exploatării și de încetare efectivă a activității. „În aceeași măsură, deși în realitate învinuita SC OMV Petrom SA nu a abandonat zona ci, dimpotrivă, a continuat activitatea de exploatare, nu a efectuat activități specifice pentru asigurarea infiltrațiilor care să permită evacuarea gazului de sondă, deși a cunoscut imediat după producerea alunecării din 1992 că urmare a acestui fapt s-a născut pericolul de explozie”, se precizează în rechizitoriu. Concluzia expertizei tehnice făcute de INSEMEX a fost că explozia produsă în 2010 „este urmare a unei calamități naturale produsă în 1992, ce nu a putut fi anticipată sau prevenită. Complexitatea zonei centrale a comunei Zemeș face imposibilă eliminarea și stoparea emanațiilor de gaze”. În același timp însă, expertul părților vătămate a susținut că administrația zonei petrolifere Moinești – Zemeș este în sarcina SC OMV Petrom SA și în răspunderea sa intra luarea unor măsuri legale tehnice pentru a preveni acumularea de gaze.
Prima instanță nu i-a găsit nicio vină OMV Petrom
Pusă în fața celor două expertize, Judecătoria Moinești a tras concluzia că nu se poate imputa OMV Petrom neîndeplinirea vreunor obligații care să fi cauzat sau favorizat producerea exploziei din Zemeș. „Este greu de stabilit în concret dacă gazele care au pătruns în locuința părților vătămate provin din sondele avariate sau din stratele purtătoare de hidrocarburi ori puțurile de mână din zona alunecată”, motivează Judecătoria Moinești. Ca argument, instanța se folosește de anumite studii de specialitate și expertize tehnice care spun că este imposibil să stopezi și să controlezi fenomenul de migrare a gazelor în solul afectat de alunecare. „Explozia produsă în 08.12.2010 în locuința părților vătămate, cu consecințele grave suferite de părțile civile, sunt urmarea unei calamități naturale, evenimentul neputând fi prevenit și nici înlăturat, decât prin părăsirea locuinței de către familia S. anterior producerii acestuia”, se arată în hotărârea instanței.
Și cererile de despăgubire au fost respinse
Părți civile în acest proces s-au constituit Mihai S., care a cerut daune materiale și morale de 250.000 euro, M. Mihai S. – 51.000 euro, Florin S. – 464.000 euro și suma de 400 de euro lunar pentru compensarea reducerii capacității de muncă până la vindecarea totală și recuperarea totală a capacității de muncă, Daniel S. – 153.500 euro, Ileana S. – 300.000 euro, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon Iași – 69.548 lei și Spitalul Moinești – 2.583 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare. Instanța din Moinești a recunoscut „situația extrem de dificilă” prin care au trecut membrii familiei afectate de explozie, faptul că au rămas fără casă și trăiesc chiar și acum într-o locuință improvizată, că au suferit traume psihice și fizice, dar a respins cererile de despăgubire. „Cu toate acestea, nu este posibilă admiterea unor cereri de acordare de despăgubiri doar datorită acestor motive, în lipsa stabilirii fără echivoc a culpei inculpatei. Instanța apreciază că nu se poate face abstracție de răspunderea autorităților publice, în special a autorităților locale, față de consecințele produse în urma exploziei. Nu se poate minimaliza pasivitatea acestora manifestată după producerea alunecării de teren din anul 1992. Astfel, față de amploarea și consecințele acestei calamități naturale (distrugerea mai multor locuințe, afectarea școlii vechi din Zemeș, distrugerea sondelor de extracție a petrolului), de pericolul producerii unor explozii , în urma emanațiilor de gaze, se impunea de urgență soluția evacuării locuințelor aflate la baza alunecării și mutarea acestora pe alte amplasamente din comună”, a fost concluzia instanței. Ioan Șelaru, primar în comuna Zemeș în 2010, când a avut loc explozia, a refuzat să comenteze aprecierile instanței. Actualul primar, Costel Dudău, așteaptă de asemenea hotărârea Curții de Apel Bacău.
OMV Petrom, acuzată că a ignorat riscul producerii unei explozii
Împotriva hotărârii Judecătoriei Moinești au făcut recurs atât Parchetul cât și părțile vătămate. Curtea de Apel a judecat, ieri, ultimul termen în acest dosar și a amânat pronunțarea hotărârii pentru săptămâna viitoare. Parchetul a depus la dosar mai multe acte de control întocmite de Compartimentul de Inspecție Teritorială Bacău din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale care arată că SC OMV Petrom i s-a impus abandonarea zonei calamitate, măsuri ignorate de societate care a continuat să desfășoare activități de exploatare și după producerea alunecărilor de teren, când era cunoscut pericolul major de producere a unor explozii. Avocatul părților vătămate, Mihai Cliveti, reclamă, de asemenea, în recurs, că SC OMV Petrom a ignorat riscul de explozie. „Un eveniment care reprezintă o calamitate naturală este o împrejurare care nu putea fi prevenită sau anticipată – explică avocatul Mihai Cliveti, ori în speță cauza exploziei este acumularea gazelor ca urmare a alunecărilor de teren din anul 1992 și a faptului că nu s-au luat de către societate măsurile necesare pentru eliminarea oricărui risc de explozie în zonă. Astfel, deși inculpata avea obligația să stopeze activitatea de exploatare a zonei calamitate, aceasta și-a continuat activitatea cu ignorarea oricărui risc de producere a unei explozii, nu a efectuat nicio lucrare care să împiedice acumularea gazelor și migrarea acestora până în zona locuințelor din comuna Zemeș. Și acum oamenii din zonă sunt în pericol. Dacă rămâne în vigoare hotărârea Judecătoriei Moinești, înseamnă că OMV Petrom poate fi iresponsabilă și pe viitor și poate ignora obligațiile ce i se impun. Avem de-a face cu o faptă comisă de un profesionist care știa că deține un zăcământ ce prezintă pericol de explozie. Acei oameni au suferit foarte mult din cauza neglijenței OMV Petrom și sunt și acum pribegi. Nu au locuință, stau într-un spațiu improvizat la stadionul din Dărmănești. Pe cei de la OMV Petrom nu i-au interesat viețile omenești.”
OMV Petrom: „Explozia nu putea fi anticipată”!
OMV Petrom a trimis la recursul de ieri doi avocați din București – Florin Sandu și Alexandru Șerban. Rând pe rând, aceștia au vorbit de măsurile luate de OMV Petrom după alunecările de teren și au pus accent pe faptul că explozia nu putea fi anticipată. „Parchetul vrea să inducă în eroare instanța. Societatea a luat măsuri, dar explozia nu a putut fi prevenită și anticipată. Modul în care s-a pronunțat instanța este corect și arată că societății OMV Petrom nu i se poate imputa vreo vină”, a arătat avocatul Florin Sandu. „OMV a efectuat toate lucrările necesare, cu excepția celor care ar fi periclitat stabilitatea terenului și ar fi cauzat noi alunecări de teren”, a precizat și avocatul Alexandru Șerban.
Oancea trăiam decebal a zis
13 ani de temniță pentru un „popor” de idioți, prizonieri in tara lui Andrei.
Cat despre „justitie”, o latrina, dar asta este tara lor, a golanilor deosebit de periculosi (cei in roba), halucinanta motivare…., nu mai contează că putea sau nu putea fi anticipata explozia…, contează că s-a întâmplat și singurul vinovat este Omv Petrom, ăsta daca nu luam in calcul câți judecători (golani) sunt acționari Omv…