Războiul dintre Vinalcool și fiscul băcăuan a căpătat aspecte neașteptate de cînd a fost strămutat procesul de faliment al fabricii de alcool băcăuane în Brașov. Așa se face că la primul termen de judecată a fost schimbat administratorul judiciar al societății, societatea Vinalcool și-a redobîndit dreptul de administrare, executarea silită a finanațelor a fost oprită și a și fost numit un alt administrator judiciar. Toate acestea sînt în măsură să înlăture norii negri care se adunaseră deasupra patrimoniului Vinalcool, patrimoniu pe care pusese ochii unul dintre oamenii de afaceri apropiați cercurilor puterii. Judecătorii brașoveni care au acum pe masă procesul de faliment al fabricii de alcool băcăuane au decis să „înlăture dispozițiile referitoare la desemnarea SC Instant Expert ca administrator judiciar, la ridicarea dreptului de administrare al debitoarei și la ridicarea suspendării executării silite pornite de creditorarea DGFP”. Aceste hotărîri, definitive și irevocabile sînt în măsură să acorde un respiro celor de la Vinalcool care susțineau că fiscul voia să execute societatea pe mai nimic.
Vinalcool a fost scoasă la vînzare cu prețul unei limuzine de lux
Scandalul despre modul în care urma să fie vîndută Vinalcool pe te miri ce a izbucnit în luna octombrie a anului trecut, dată la care, la cererea SC Bere Lichior Mărgineni, judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au declarat starea de insolvență a fabricii băcăuane. Primele semne că ceva ar fi în neregulă au apărut în momentul în care, la cererea DGFP Bacău, s-a făcut o evaluare a societății în vederea scoaterii ei la vînzare pentru un debit la bugetul statului de 5,5 miliarde de lei. În urma unei evaluări efectuate de societatea Instant Expert, rezulta că prețul de pornire al licitației pentru întreaga societate era de mai puțin de șapte miliarde de lei, sumă pentru care orice muritor cu oarecare dare de mînă care ar fi făcut un efort financiar ar fi reușit s-o cumpere. DGFP Bacău a obținut permisiunea de a vinde Vinalcool, în aceeași ședință de judecată în care s-a declarat starea de insolvență a fabricii. Tot în aceeași ședință de judecată a fost numit și administratorul judiciar la societate, nimeni altul decî t evaluatorul Instant Expert. Această desemnare a uimit pe toată lumea și a fost contestată atît de firma aflată în incapacitate de plată, cît și de creditorul principal al Vinalcool, respectiv Bere Lichior Mărgineni. Acestea au făcut recurs la această decizie pe motiv că administratorul judiciar este incompatibil cu funcția, întrucît este una și aceeași persoană care a făcut evaluarea societății pentru vînzare.
Evaluarea s-a făcut în luna septembrie, la cererea Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, care este deținătoarea unui titlu de sechestru general asupra fabricii în totalite, pentru o datorie la bugetul de stat de aproape 5,5 miliarde de lei. Societatea Instant Expert a evaluat fabrica băcăuană la 6,8 miliarde de lei. Evaluatorul a trecut în raportul său și care ar fi valoarea de înregistrare contabilă actualizată a bunurilor imobile (teren, contrucții, mijloace fixe) ale fabricii și care ar ajunge la 25 de miliarde de lei. Luînd în considerație tranzacțiile similare din România, licitația ar fi putut porni și de la 17 miliarde de lei.
Decizia de a scoate la licitație întreaga fabrică penstru suma ridicolă de nici șapte miliarde de lei a stîrnit un scandal atît de mare, încît judecătorii Curții de Apel Bacău au oprit licitația, iar cei de la Brașov, acolo unde a fost strămutat procesul, au pus capăt acestei situații. După toate aparențele, miza cea mare a acestui scandal o reprezintă un teren viran situat chiar în fața Vinalcool, care ar fi urmat să fie vîndut sau concesionat Agenției Naționale a Locuințelor la prețuri exorbitante și în net cîștig în favoarea vînzătorului. Miza a fost atît de mare, încît emisarii potentatului om de afaceri nu s-au sfiit să-și pună în valoare argumetele musculoase împotriva unor societăți care se înscriseseră la licitație și care încurcau jocurile firmei care trebuia să cîștige licitația. Decizia judecătorilor brașoveni este în măsură să înlăture toate aceste suspiciuni și să dea răgaz noului administrator judiciar să-și facă treaba în deplină legalitate. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns