• sucursala BCR Buhuși are de recuperat 80 de miliarde de lei de la Nutrivit
Judecătorii de la Secția Comercială a Tribunalului Bacău vor analiza astăzi planul de reorganizare al societății Nutrivit, prin care se încearcă redresarea societății buhușene care i-a aparținut omului de afaceri Gheorghe Haidău. Societatea a fost acționată în instanță de Sucursala BCR, care are de recuperat un debit de aproape 80 de miliarde de lei, cu tot cu penalități. Firma Nutrivit a intrat în incapacitate de plată după ce trei credite în valoare totală de 65 de miliarde de lei, garantate cu CEC-uri și bilete la ordin emise de Cerealcom Vaslui, nu au fost onorate la scadență. Acest lucru a dus automat la imposibilitatea firmei Nutrivit de a-și onora la scadență ratele creditelor luate de la bancă, iar sfîrșitul nu a fost departe. Situația creată a fost analizată de banca finanțatoate încă de la apariția primelor semnale că ceva este în neregulă cu o firmă care, altfel, de-a lungul timpului, s-a dovedit un client corect.
Într-o primă fază s-a trecut la inițierea unui plan de reorganizare, prin care se arăta faptul că, pentru începerea producției de nutrețuri combinate și concentrate proteice era nevoie de încă patru miliarde de lei, urmînd ca din veniturile obținute să se achitate datoriile contracte atît la bancă, cît și la alți creditori, eșalonat, pe parcursul a trei ani. Apoi au fost stabilite termene noi pentru plata ratelor bancare scadente, în funcție de garanțiile imobiliare prezentate și de veniturile planificate în planul de reorganizare. În condițiile în care judecătorul va confirma planul de reorganizare publicat în Monitorul Oficial, creditorilor nu le rămîne decît să urmărească îndeaproape ducerea lui la îndeplinire. În caz contrar, oricare dintre cei care au de recuperat datorii de la firma Nutrivit vor putea cere în instanță deschiderea procedurii de faliment a societății.
Decesul lui Haidău a accelerat procesul de intrare în incapacitate de plată al Nutrivit
Cele trei credite garantate cu CEC-uri sau bilete la ordin emise de Cerealcom Vaslui au constituit, pentru patronul de la Nutrivit, începutul sfîrșitului. Toate acestea aveau scadență la începutul lunii martie 2002 și nu au fost onorate niciodată de Cerealcom. Două luni mai tîrziu, Gheorghe Haidău a fost găsit spînzurat într-o cameră de hotel din București. Pe acea vreme, Eugen Melinte, acționar minoritar în firmă, declara că Haidău nu avea nici un motiv să recurgă la un asemenea gest, pentru că nu avea datorii nicăieri. El a uitat să pomenească însă de datorile pe care firma le avea la bancă și la alți cîțiva furnizori, dar și de țeapa dată de Cerealcom. După decesul lui Haidău, lucrurile au degenerat din ce în ce mai accelerat.
De pe 9 iulie 2002, data morții lui Haidău, și pînă acum, o parte din bunurile societății au trecut în proprietatea moștenitorilor omului de afaceri, în schimbul unei părți importante din pachetul majoritar de acțiuni deținut de Haidău la Nutrivit. Pînă la sfîrșitul anului, Eugen și Dumitru Melinte, alt acționar minoritar din firmă trebuie să achite și restul acțiunilor, altfel moștenitorii lui Gheorghe Haidău rămîn în continuare acționari în firmă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns