• doar 342 de școli din cele 1.065 existente au fost autorizate definitiv de Direcția de Sănătate Publică • reprezentanții Inspectoratului Școlar recunosc că în special școlile de la țară arată jalnic • deoarece Consiliul Județean nu are bani să termine lucrările la unele școli din județ, elevii din mai multe comune vor învăța în casele unor țărani
Cu numai o săptămînă înainte de începerea anului școlar, starea școlilor băcăuane este, din punct de vedere sanitar, cel puțin îngrijorătoare. Și asta deoarece, potrivit unei statistici primită de Inspectoratul Școlar de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), jumătate din unitățile de învățămînt din județ nu au reușit să obțină autorizația sanitară de funcționare. Mai exact, din cele 1.065 de școli băcăuane, numai 342 au fost autorizate definitiv din punct de vedere sanitar, în timp ce alte 170 de școli au autorizație sanitară provizorie. „Neprimirea autorizației sanitar poate avea două motive: fie directorii nu au solicitat pînă acum autorizarea școlilor pe care le coordonează, așa cum cer noile reglementări sanitare, fie nu s-au îndeplinit toate cerințele DSP. Trebuie să recunoaștem că multe școli din mediul rural au probleme serioase cu alimentarea cu apă potabilă sau cu canalizarea. Pe de altă parte, sînt și școli în care nu s-a terminat încă igienizarea”, a spus inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. Din punct de vedere al igienizărilor, statistica Inspectoratului Școlar aratăcă numai 368 de școli au terminat, la acestă oră, lucrările de igienizare, alte 697 de școli sînt în curs de finalizare a acestora, pentru ca în 495 de unități de învățămînt să se lucreze din greu la igienizări, reparații sau reparații capitale.
Bejenie școlară
Inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu spune că, în tot județul, sînt în reparații capitale 29 de școli. „Dintre acestea, 11 se fac cu finanțare de la Banca Mondială, termenul limită al lucrărilor fiind luna decembrie a acestui an. În celelalte cazuri, banii vin de la Consiliul Județean și, cum în ultima perioadă nu au fost bani, e greu de spus cînd se vor finaliza lucrările”, a explicat adjuncta Sibișteanu. Drept urmare, elevii din unitățile care se refac cu fonduri locale vor fi nevoiți să se mute în localurile altor școli din comună, în locunțe particulare sau, în cel mai bun caz, să învețe în două schimburi. Chiriași ai unor case particulare sau alte localuri închiriate de către consiliile locale vor fi micuții de la grădinițele sau școlile din Glodișoarele – Secuieni, Chilia Benei – Parincea, Coteni – Buhoci, Străminoasa- Plopana, Enăchești – Berești Tazlău, Buruienișul de Sus – Brusturoasa și Putredeni – Glăvănești. Interesant este că cei șase, respectiv cinci elevi care învăța la ultimele două școli sînt, practic, condamnați la chirie permanentă, în condițiile în care construirea unor școli pentru un număr atît de mic de școlari este total nerentabilă. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns