• cel mai în vîrstă aspirant la obținerea permisului de conducere din județ a luat, ieri, sala, după opt tentative eșuate • pînă acum, moș Lică din Motoșeni a obținut între 18 și 21 de puncte • ieri, el a punctat de 22 de ori, însă bucuria izbîndei l-a marcat și nu s-a mai prezentat la proba de oraș
Un bătrîn din comuna Motoșeni are toate șansele să fie nominalizat într-o enciclopedie ce cuprinde protagoniștii celor mai neașteptate răsturnări de situație. Nea Lică Cartas are 72 de ani și este unul dintre cei mai în vîrstă aspiranți la obținerea permisului de conducere din județ. După ce și-a încercat norocul de opt ori pînă acum, și de fiecare dată a picat cu punctaje maxime, ziua de ieri, cea de Sfîntul Gheorghe, a fost una norocoasă. El a reușit să treacă pragul celor 22 de puncte și s-a aflat deja cu jumătate din permisul de conducere în buzunar. Copleșit de emoție, deși a așteptat acest moment aproape un an de zile, bătrînul nu s-a mai prezentat la proba de oraș. El se poate lăuda însă nevestei, copiilor și nepoților că a fost singurul candidat care a fost aplaudat vreodată de ceilalți concurenți în momentul în care s-au anunțat rezultatele.
Pînă la un punct, ziua de ieri a fost una obișnuită pentru candidații la obținerea permiselor de conducere. Conform programului, cei peste 140 de oameni s-au adunat în fața sediului unde urma să aibă loc concursul, și au așteptat emoționați să fie chemați în sală. În marea lor majoritate tineri, concurenții încercau pe ultima sută de metri să mai citească cîte ceva din regulament și se rugau doar, doar le va pica un chestionar norocos. Undeva, pe margine, un bătrîn urmărea parcă absent întreaga scenă. Ai fi zis că este un bunic venit să-și încurajeze nepotul. Mîinile bătătorite de atîta muncă țin strîns o sacoșă în care băbuța lui i-a pus ceva merinde. Așa, ca să aibă de drum. Că de la el, din Motoșeni, și pînă la oraș, e cale lungă. Aproape o sută de kilometri. Nu bagă și nu este băgat în seamă de nimeni. Cine să-i ceară sfaturi de legislație rutieră unui bătrîn? Tresare doar cînd își aude numele: Cartas Lică. Este la grupa a treia și va intra printre ultimii la sală. Cei din jurul său îl privesc cu uimire și cu un aer de superioritate. Ce, mai vrea carnet la vîrsta asta? Bătrînul își vede liniștit de gîndurile lui și, cam pe la prînz, pășește în sală. Are pasul ferm, pentru că este obișnuit deja cu ritualul. Chiar și băncile îi sînt familiare. Doar a mai trecut pe aici de opt ori, și de fiecare dată, norocul l-a ocolit. Bătrînul se așează tacticos, își scoate pixul și începe să completeze formularul. Mîna nu-i tremură. Atît i-ar mai trebui. Știe că, odată ajuns acasă, va trebui să dea ochii cu nevasta care l-a trimis să-și ia permis. Și cu femeile nu te joci.
Lică Cartas s-a pensionat in 1992. Deși toată viața a lucrat la Drumuri și Poduri, nu a avut niciodată permis de conducere. În schimb, dintotdeauna a știut semnele de circulație, pe care a ajuns să le viseze după ce zeci de ani de-a rîndul le-a amplasat pe marginea drumurilor. În august, anul trecut, nea Lică și-a luat mașină și din septembrie tot încearcă să obțină permisul de conducere. „Mai mult de gura femeii. De fiecare dată cînd mă întorceam acasă îmi spunea să pun burta pe carte și să nu mă las pînă nu iau carnetul. Nu am emoții, și mai mai grele mi se par întrebările cu mai multe variante. Pîna acum am avut șofer, dar mi-am luat mașină, un Papuc, și vreau să muncesc cu ea”, spune nea Lică.
Majoritatea celor din sală i-ar putea fi lui nea Lică nepoți, însă bătrînul îi ignoră cînd rîd, sau mai glumește și le spune să stea cuminți și să nu copieze. După mai bine de o jumătate de oră, bătrînul iese din sală radiind. „A fost mult mai ușor ca pînă acum. Am nimerit un chestionar bun. Cred c-o să iau de data asta”, spune bătrînul, după ce-și scoate de pe cap pălăria de vînător. Broboane de sudoare îi șiroiesc însă pe frunte, semn că nu a fost chiar așa cum spune. Ultimele minute trec înfiorător de încet. Parcă și timpul s-a oprit în loc. Rînd pe rînd, examinatorii anunță rezultatele. Bătrînul începe să se agite abia cînd polițistul ajunge la grupa a treia. Primii strigați, primii picați. „Cartas Lică. 22 de puncte. Admis. Felicitări pentru curajul și pentru tenacitatea de care ați dat dovadă. Ar trebui să fiți un exemplu pentru ceilalți”, spune inspectorul principal Mihai Saulea, șeful Biroului Poliției Rutiere de la Moinești. Imediat, toți cei din jur încep să aplaude și să-l felicite pe nea Lică. Spectacolul este tulburător. Polițiștii spun că așa ceva nu s-a mai întîmplat. „În cariera mea de ofițer nu am mai avut un candidat atît de în vîrstă. După cum l-am văzut, va fi un șofer atent, iar dacă va fi și bun, rămîne de văzut”, adaugă comisarul Vasile Pușcașu. Ceea ce s-a întîmplat după aflarea veștii că a reușit, este greu de înțeles. Probabil din cauza emoțiilor, dar și de teamă că ar fi putut pica la proba practică, bătrînul a plecat pur și simplu acasă. Așa a crezut că va avea ocazia să-i spună băbuței lui că nu s-a făcut de rîs în fața celor care au crezut în el. În fond, „orașul” poate să mai aștepte. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns