Nou regulament de calcul al consumului de apă caldă
• în maxim o lună de zile va fi adoptat un regulament de calcul al consumului de apă caldă similar cu cel aplicat acum pentru apa rece • Primăria Bacău se va implica în rezolvarea în instanță a dosarului întocmit pe numele Gergetei Ouatu, femeia care, din cauza facturilor uriașe, a ajuns să aibă în doar cîteva luni o datorie de 90 de milioane de lei la întreținere • consumul de apă caldă al femeii va fi calculat după noul regulament și pentru lunile din urmă
Băcăuanii care nu au reușit, pînă acum, să își monteze microcentrale termice sau, cel puțin, apometre în apartamente vor plăti, în cîteva luni, un consum de apă caldă cu mult mai aproape de cel real. Măsura a fost luată în urma întîlnirii pe care a avut-o ieri viceprimarul Laurian Lucaș cu directorul CET, Vasile Drăgușanu, și administratorul Asociației 124 din Bacău. Întîlnirea a fost programată încă de săptămîna trecută, cînd Georgeta Ouatu, o femeie care în ultimele luni a plătit facturi de cîte zece milioane la întreținere, s-a prezentant în audiențe la viceprimarul Laurian Lucaș pentru a-i cere sprijinul. Gergeta Ouatu este unul dintre puținii locatari din Asociația 124 care nu are montate apometre în apartament. Cele mai mari probleme apărute în ultimele luni sînt legate de consumul de apă caldă. La această oră, aproximativ 85% din locatarii înscriși în această asociație au centrale de apartament ori și-au montat apometre. În aceste condiții, diferența dintre suma consumurilor declarate de locatarii contorizați și cantitatea de apă caldă furnizată lunar de CET Bacău, societatea care asigură agentul termic către această asociație, este plătită de către locatarii care în lipsa unui contor individual, nu au cum să își justifice consumurile. Gergeta Ouatu nu este, însă, singurul locatar din asociație aflat în această situație. Alți 76 de locatari care nu au centrale termice de apartament și nici contori individuali sînt nevoiți să plătească lună de lună sume astronomice la întreținere pentru cantități de apă caldă mai mari de zeci de ori decît consumurile reale ale membrilor de familie.
Laurian Lucaș a precizat că la întîlnirea de ieri s-a încercat găsirea unei soluții nu numai pentru Georgeta Ouatu, ci și pentru alte zeci de familii de băcăuani aflate în aceeași situație. „În cel mult o lună de zile, reprezentanții primăriei vor întocmi, împreună cu conducerea CET, un regulament de calcul al consumului de apă caldă similar cu cel aplicat acum pentru apa rece, regulament ce va fi supus spre aprobare Consiliului Local. Regulamentul va avea la bază consumul în sistem paușal, la care se adaugă un coeficient de corecție. În plus, CET Bacău va trebui să urgenteze procesul de contorizare la nivelul ficărei scări de bloc în parte. În următoarele zile se va monta un contor chiar la scara blocului în care locuiește Gerogeta Ouatu”, ne-a declarat ieri Laurian Lucaș. El a mai precizat că Primăria Bacău se va implica și în rezolvarea dosarului întocmit pe numele Gergetei Ouatu. „Îi vom da toate actele de care va avea nevoie pentru a nu fi scoasă afară din casă din cauza datoriilor. În același timp, consumul de apă caldă al femeii va fi calculat după noul regulament și pentru lunile din urmă, astfel încît plata să se facă doar în baza unui comsum real”, a încheiat Laurian Lucaș.
O parte dintre măsurile care au fost luate ieri pentru ca locatarii fără apometre să nu mai ajungă în astfel de situații vor fi puse în practică de furnizorul de agent termic. „În perioada imediat următoare vom monta apometre la toate punctele termice care deservesc asociații în care există diferențe mari de plată. În acest fel nu ar mai trebui să existe locatari nedreptățiți”, a spus directorul Vasile Drăgușanu.
Potrivt șefului de la CET, asociațiile de proprietari, dacă sînt interesate să reprezinte drepturile locatarilor care îi deservesc, ar trebui să monteze cît mai repede aparate de înregistrare a consumului. Deși, în final, CET preia investiția și suportă integral costul montării debitmetrelor, asociațiile sînt cele care trebuie să încheie contractele cu firmele care efectuează lucrările de montaj. Nici de această dată, administratorii nu s-au îngrămădit să contracteze firme pentru a demara contorizarea. Din cele 46 de obiective termice pe care firma le administrează, contorizarea consumului de apă caldă s-a finalizat la două puncte termice, iar la alte 12 sînt în derulare. Costul total al investițiilor pe care le presupune montarea contorilor se ridică la aproximativ 17 miliarde de lei.
O altă problemă care trebuie rezolvată cît mai repede va fi elaborarea regulamentului de facturare a consumului de apă caldă și căldură furnizat de firmă asociațiilor deservite. Pentru că HG 400/2003 referitoare la normele de organizare și funcționare a asociațiilor de locatari prevăd că asociațiile de propiretari sînt cele care au dreptul să stabilească consumurile fiecărui locatar în parte, CET va trebui să țină cont și de punctul de vedere al administratorilor de asociații. Practic, regulamentul care va fi elaborat va trebui dezbătut și apoi aprobat și de reprezentanții celor 144 de asociații de locatari și proprietari cu care firma colaborează. „În perioada următoare vom invita toți administratorii de asociații să discutăm despre noul regumalement de calculare a consumului de agent termic. În momentul în care va fi elaborată varianta finală a acestui cadru de calcul proiectul va fi spus spre aprobare Consiliului Local Bacău”, spune directorul Vasile Drăgușanu. Normele de calcul a facturilor la încălzire și apă caldă vor fi elaborate în următoarea săptămînă, urmînd ca apoi să fie supuse dezbaterilor cu administratorii asociațiilor. (Elena SOLOMON, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns