• listele de așteptare se întocmesc în funcție de afecțiune și de gradul de ocupare a spitalului • în prezent, listele cuprind peste 2.500 de persoane • cele mai multe programări sînt la Oncologie, Oftalmologie, Dermatologie și Recuperare Medicală
Modelul listelor de așteptare pentru anumiți pacienți a devenit încet, încet o modă în mai toate spitalele din județ. Spitalul Județean de Urgență s-a aliniat și el acestui model, iar pacienții care nu reprezintă o urgență sînt puși pe liste de așteptare. „Anumite secții sînt foarte aglomerate și de aceea este necesar să facem programări. Aceasta se face în funcție de afecțiune, pentru bolnavii a cărur boală permite programarea internării și în funcție de numărul de paturi. Atunci cînd pacientul vine la spital, iar în urma analizelor medicul consideră că poate fi programat, i se transmite data la care trebuie să se prezinte pentru internare”, ne-a declarat Natalia Jicmon, director îngrijiri la Spitalul Județean.
Lista de așteptare cuprinde bolnavi care se adresează la aproape toate secțiile din spital. În prezent, pe listă s-au înscris peste 2.500 de pacienți. Conducerea spitalului mai spune că oamenii care așteaptă să fie internați și să beneficieze de asitență medicală nu trebuie să aștepte foarte mult pînă le vine rîndul. „Programările se întind pe durata unei luni. De regulă, oamenii care sînt puși pe lista de așteptare sînt rezolvați tot pe parcursul aceleiași luni, în funcie de cum se eliberează paturile”, mai spune Natalia Jicmon. Lista de așteptare cuprinde cei mai mulți solicitanți în secții ca Oncologia (617 bolnavi), Oftalmologia (473), Dermatologia (355), Gastro-enterologia (291), Neurochirurgia (194), Radio-terapia (178) sau Psihiatria (136 de bolnavi).
În Spitalul Județean sînt și secții unde programarea pacienților pe liste de așteptare este imposibilă. Așa este cazul secțiilor de Medicală și Cardiologie. „Aici, pacienții vin prin Urgențe și nu au cum să fie programați”, a precizat directorul de îngrijiri al spitalului. Cele două secții sînt mereu arhipline și de cele mai multe ori pacienții stau deja cîte doi în pat, așa că nu au cum să se mai facă programări și pentru un al treilea.
Sistemul programării pacienților mai ușurează din munca medicilor și, totodată, vine în sprijinul pacienților care prin așteptarea unui pat liber nu trebuie să stea cîte doi în pat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns