Primarul din Solonț se vrea și secretar al comunei
• deși postul nu era încă vacant, primarul Vasile Gălușcă a organizat concurs pentru ocuparea lui • pentru ca vestea despre existența postului să treacă neobservată, primarul a eludat legea • prezent ieri la Solonț, cînd trebuia să aibă loc concursul, Traian Milon, secretarul județului, a pus capăt circului
Ocuparea postului de secretar din comuna Solonț a stîrnit discuții aprinse. Și asta, deoarece Vasile Gălușcă, primarul localității, a pus ochii pe post și a vrut să devină secretar al comunei. Grav a fost însă că, pentru a-și atinge scopul, primarul a încălcat legea administrației publice și pe cea anticorupție. De aici, un întreg scandal. Alesul obștei s-a gîndit că n-ar fi deloc rău dacă și-ar putea asigura un locușor călduț și după alegeri. Cel mai potrivit pentru el a părut a fi postul de secretar al comunei, care, prin lege, are statut de funcționar public. Secretarul nu pleacă odată la patru ani, cînd au loc alegerile, el fiind angajat plătit de stat, pus să vegheze la legalitatea deciziilor luate de Consiliul local. De aceea, una dintre cerințele de bază este ca solicitantul să aibă pregătire juridică și o vechime de minim doi ani în branșă.
Cînd secretarul comunei Solonț a împlinit vîrsta de pensionare, iar postul a fost declarat vacant în Monitorul Oficial, primarul Gălușcă a încercat să treacă acest aspect în umbră. Unul dintre localnicii care vizau acest loc de muncă a prins de veste, a căutat Monitorul Oficial și s-a convins că publicarea postului a fost făcută pe 20 februarie 2004. „M-am dus la primar și l-am întrebat cînd se organizează concursul. Mi-a răspuns că eu oricum nu îndeplinesc condițiile de vechime, dar că anunțul va fi făcut public. De atunci, m-am mai dus de vreo trei ori la el și l-am întrebat despre data organizării concursului, și a tot scăldat-o. Apoi am aflat că, de fapt, vrea să participe și el la concurs. Nu mi-a venit să cred! Prin Legea administrației publice locale, din comisia de examinare face parte în mod obligatoriu și primarul comunei, ori el ar fi trebuit în acest caz să examineze și să-și noteze propria lucrare. Am făcut contestație că este incompatibil, și mi-a răspuns prin adresa nr. 684 din 18 martie că legea nu prevede nicăieri că cel care „ocupă postul sau cel ce se înscrie la concurs trebuie să-și dea demisia din postul în care funcționează”. Mai mult, după cîteva zile, a fost afișat la sediul primăriei și rezultatul selecției de dosare, selecție făcută de o comisie pe care nu a văzut-o nimeni”, ne-a declarat Costel Apostolescu, o persoană al cărei dosar la postul de secretar a fost respins.
Traian Milon a pus capăt circului
Fără să țină cont că cineva s-ar putea sesiza cu privire la aceste nereguli, primarul Gălușcă a afișat la sediul primăriei, pe 27 martie, anunțul cu data cînd se va organiza concursul: 1 aprilie 2004. Anunțul nu a fost făcut public cu 30 de zile înainte de susținerea examinării, așa cum prevede legea. Două zile mai tîrziu, un alt anunț prezenta rezultatul selecției de dosare. Din cele patru dosare depuse, două au fost respinse, unul din lipsă de vechime, al lui Ion Petrescu, iar celălalt, al lui Costel Apostolescu, pentru lipsa de la dosar a diplomei de licență. Astfel, în concurs au mai rămas doi candidați: o femeie, Lăcrămioara Savin, și primarul Vasile Gălușcă. Ieri, la sediul primăriei au venit și oficialii abilitați prin lege să facă parte din comisie: Traian Milon, secretarul județului, și încă doi reprezentanți ai Consiliului local. Examenul trebuia să înceapă la ora 10.00, dar concurenții au fost ținuți în sala de examen mai bine de două ore, după care Traian Milon a venit și le-a cerut scuze din partea Consiliului Județean pentru situația creată. „A venit și ne-a spus că îi pare rău pentru confuzia creată, că nu se susține examenul, pentru că sînt vicii de procedură și că selecția dosarelor încă nu a avut loc”, ne-a spus Ion Petrescu, celălalt concurent al cărui dosar fusese respins.
Secretarul județului ne-a confirmat și el că tot circul cu selecția dosarelor este nul și că abia de ieri s-a întrunit în mod legal comisia de examinare. „Postul de secretar nici măcar nu este liber. Trebuie un ordin de prefect pentru vacantarea lui. În plus, comisia de examinare nu s-a constituit legal, cu 30 de zile înainte de organizarea concursului. Abia astăzi s-a îndeplinit această procedură. Concursul va avea loc pe 3 mai, iar noi, cu opt zile înainte, ne vom întruni din nou pentru examinarea dosarelor”, ne-a declarat Traian Milon.
„Chiar dacă pierdem, măcar să decidă cineva abilitat”
În privința faptului că primarul s-a înscris la concurs, Milon a declarat că acest lucru nu este interzis de nici o lege. „Pentru perioada în care se organizează concursul, primarul și-a delegat competențele către viceprimarul Teodor Mocanu, și acesta va participa în locul lui în comisia de examinare. În cazul în care Vasile Gălușcă va cîștiga concursul, ordinul de numire pe postul de secretar va fi emis de prefect, numai în cazul în care îndeplinește condițiile legale, adică a demisionat din funcția de primar”, ne-a mai spus Traian Milon.
Concurenții s-au declarat mulțumiți de aceste decizii. „Dacă dosarul meu va fi respins, cel puțin să știu că acest lucru a fost făcut de o comisie întrunită legal. Nu așa ca pînă acum, primarul și centra, și dădea cu capul și își nota și propria lucrare”, ne-au spus Apostolescu și Petrescu. În ceea ce-l privește pe primarul Vasile Gălușcă, după o discuție cu ușile închise cu Traian Milon, acesta a plecat de la primărie, și pînă la ora închiderii ediției nu a putut fi contactat. La locuința acestuia ni s-a spus de mai multe ori că încă nu a venit acasă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns