• noua lege privind domeniul apelor nu-i încîntă pe specialiști • „și pînă acum au existat legi, dar nu s-au aplicat”, crede prof. univ.dr. Cătălin Rang
Amenzile contravenționale de pînă la o sută de ori mai mari,
precum și pedeapsa de pînă la 20 de ani de închisoare pentru săvîrșirea unor infracțiuni în domeniul apelor, prevăzute în legea 310 din 2004, nu sînt considerate măsuri excesive de către specialiști. „Nici o amendă nu este prea mare cînd este vorba despre mediu. În această problemă, oare ce și cît pot repara banii? Ca să refaci un ciclu de viață poți să ai cîți bani vrei, pentru că nu rezolvi nimic. Uneori e nevoie de mii de ani pentru o refacere a mediului”, ne-a declarat prof. univ. dr. Cătălin Rang, prodecanul Facultății de Științe din cadrul Universității Bacău. În opinia sa, aceste noi reglementări nu par a aduce prea multe modificări, deoarece legi au existat și pînă acum, dar modul de aplicare a acestora a fost defectuos. „Legi există: a mediului, a apelor, a pădurilor, a vînatului, a pescuitului, dar nu se aplică. Totdeauna există o portiță de scăpare pentru cei prinși în flagrant. Dacă ne uităm în jur, vedem foarte mulți oameni care încalcă aceste legi. Am văzut, nu o dată, indivizi care-și spală mașinile în apele curgătoare. Una-i să te speli pe picioare și pe mîini, și alta-i să speli o mașină din care mai curge benzină, ulei și alte substanțe ce dăunează apelor. Aceasta înseamnă o formă de poluare a mediului. Apoi, conform legii, este acceptat doar pescuitul cu două undițe sau lansate. Ori, pe lacuri găsești indivizi cu cîte cinci-șase lansete. Și nimeni nu le face nimic. Toate aceste modalități de braconare, aparent minore, constituie un pericol pentru mediul înconjurător, de care nu se ia seama”, a mai spus profesorul rang.
Toate aceste prejudicii asupra calității apelor și mediului nu vor putea fi înlăturate, din păcate, cu amenzi sau închisoare, ci doar cu o educație serioasă a oamenilor. „Dacă prinzi pe unul că încalcă legea și-i dai o amendă nu rezolvi nimic. Prima soluție este educarea tuturor oamenilor care trebuie să înțeleagă că fac parte din același mediu și orice influență negativă asupra mediului se va îndrepta împotriva lor. Oricît de moderni am fi, atîta timp cît nu vom trăi în corelație cu mediul ne facem rău singuri. Mulți se uită la Animal Planet, National Geographic, le place ceea ce văd, dar nu înțeleg ideea. Pe de altă parte, în școli se face o singură oră de biologie, iar biologia înseamnă viața. Și, nu în ultimul rînd, pe nimeni nu mai interesează cercetarea biologică, iar specialiști care să explice lucrurile pe bune sînt din ce în ce mai puțini”, a concluzionat prof. univ. dr. Cătălin Rang. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns