Un proiect Sapard in valoare de 260.000 de euro a fost finalizat la Comanesti si materializat in Pensiunea Casa Georgia. Amplasata la intrarea in oras, dinspre Tirgu Ocna – Darmanesti, pensiunea este numai inceputul unui proiect agroturistic, in care vor aparea facilitati si servicii precum echitatie, plimbari cu ATV-urile, inot in piscina si calatorii pe trasee turistice, toate intr-un colt de rai, cum este tinutul Comanestilor. Proiectul, administrat de Mioara Merlusca, are la baza aportul si experienta societatii Ergio Prod, care apartine familiei Merlusca, dar si de sprijinul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Bacau.
Salonul principal al restaurantului Pensiunii Georgia s-a umplut de lume din prima zi. La sfirsitul saptaminii trecute, pensiunea a fost inaugurata si pusa la dispozitia clientilor. Ea dispune de un restaurant si o crama, dar si de zece camere dotate la standarde de trei stele, cu aer conditionat, telefon, televizor, wireles si internet pe cablu, precum si de o parcare cu 30 de locuri. In structura de cazare intra si si un apartament, dar si o sala de protocol, cu 16 locuri. „Am cautat sa imbinam stilul rustic, in special pentru crama situata la subsol, imbinat cu un stil modern, care aduce restaurantului si camerelor pentru cazare un aer mai occidental. Acest stil se va regasi inclusiv in oferta culinara” – spune Mioara Merlusca.
Sapard, intre occidental si traditional
George Merlusca ne-a aratat pensiunea de jos pina sus. Piatra si lemnul – materii prime care in zona Comanesti-Slanic sint la ele acasa – fac casa buna si la Georgia. Ultimul nivel al constructiei este mansardat si ofera, ambiental, un aer de intimitate. „Avem afaceri in industria lemnului – spune George Merlusca, in firme care se afla in tara si in strainatate. Am vazut multe stiluri si solutii constructive, iar toate acestea au facut efortul investitional mai usor, cu toate granturile din programul Sapard. Si chiar daca pensiunea se afla la marginea unui drum national, destul de frecventat, constructia este izolata fonic, peretii fiind din lemn masiv”. Daca din punct de vedere constructiv solutiile nu s-au lasat asteptate, Mioara Merlusca spune ca angajarea de personal calificat este o problema. „Este o problema a intregului sistem din turismul romanesc – a precizat administratorul pensiunii. Ca si in alte domenii, oamenii buni au plecat in strainatate, iar noi trebuie sa ne preocupam, acum, sa pregatim o noua generatie de lucratori. O vom face prin cursuri de perfectionare, inclusiv in strainatate”.
Bucatarie bruxelleza la Georgia
Oricare client al unei pensiuni se intereseaza, in primul rind, de conditiile de cazare si de oferta culinara. Sotii Merlusca au dotat pensiunea lor cu o bucatarie care rivalizeaza cu multe dintre cele aflate in marile restaurante. Insa cum doar utilajul, oricit de performant, nu este suficient, la timona complexului gastronomic de la Georgia se afla un bucatar cu o experienta surprinzatoare fata de tineretea pe care o afiseaza. El este Sorin Serban, si se lauda cu sapte dintre cei ani de vechime in meserie petrecuti la Bruxelles. „Am lucrat, acolo, in diverse locuri – spune Sorin – si am luat cite ceva din arta maestrilor bucatari de peste tot. Insa pot spune ca specializarea mea, dupa aceasta experienta, a ramas pe bucataria orientala franceza si italiana. Numai ca, acum, la Comanesti, in primele saptamini, vom fi atenti la ce preferinte au clientii, iar noi ne vom adapta la acestea”. La Georgia nu se aduce nimic gata preparat si nici semipreparat. Totul se proceseaza in bucataria pensiunii. Inclusiv produsele de panificatie si de patiserie se coc pe vatra proprie. Pentru a numai spune despre specialitatile de cofetarie, de care iar este mindru Sorin Serban. „Apelam numai la furnizori autorizati si preferam condimente naturale” – spune maestrul, care nu a uitat nici de calatorul grabit care i-ar trece pragul, pentru care are pregatit meniul zilei, adica doua feluri de mincare, la 15,9 lei, sa nu fie chiar 16. Insa pentru cei cu mai mult timp si, mai ales, pentru cunoscatori, spune ca are un somon cu creveti si sos rucola sau un somon in sos de piper verde si coniac, de-ti lingi degetele, in cel mai curat stil neaos.
radu a zis
eu vreau sa merg la acesta pensiune.dar ce sa mananc? texte si vrajeli belgiene? la dna. Merlusca ii e rusine cu mancarurile de la mamaei sau din zona bacaului , de altfel foarte bogata in traditii culinare autentice.Si ,apoi bietii munteni nici n-ar sti ce sunt alea : rucola, zii salata ,tanti, somon etc . dar de pastrav , ciuperci de padure, fructe de padure,rubarba, ai auzit? eu cred ca nu! degeaba , ati facut-o daca nu stiti ,sa vindeti ce vor turistii : produse romanesti. dar ,va emanciparati ,de la caruta cu un cal .la gipanul cu 300 de cai,numai cu neuronii stati pe loc. mai mergeti prin Austria si vedeti cum arata o pensiune adevatrata si aplicati apoi ,si excelentele voaste adevarata cultura a agroturismului traditional specific fiecarei tari.