Obuze neexplodate din primul război mondial, vile zvelte de cîte două- trei etaje, gropi pline cu cadavre de soldați și o liniște parcă de dincolo de timp, cam așa poate fi descris în cîteva cuvinte cătunul Leșunți din comuna Oituz. De-o parte și de alta a unui drum cu prundiș, ce se strecoară printre munți, și-au ridicat vile mai mulți oameni de afaceri din Onești, la doar cîțiva pași de pîrîul Leșunți. Aici, printre pietrele spălate de apa de munte, a descoperit în urmă cu două zile un obuz neexplodat Gelu Boghiu, unul dintre patronii oneșteni care își ridică o casă de vacanță în zonă.
„Mergeam prin pîrîu, spre izvor, să-mi găsesc un loc să pescuiesc”, povestește Gelu Boghiu. În loc de pește el a descoperit, înfipt în mijlocul apei, un obuz. Gelu Boghiu încă nu anunțase pe nimeni ieri de descoperirea lui. El spune că autoritățile nu prea se grăbesc atunci cînd sînt anunțate de astfel de descoperiri. Într-un alt loc, cînd săpa la temelia unei construcții, tot el a mai găsit un obuz care a fost ridicat abia după mult timp.
Ieri, la Postul de Poliție al comunei Oituz încă nu se știa nimic de obuzul găsit de Gelu Boghiu. Șeful de post din comuna Oituz ne-a declarat că „mîine dimineață (azi.- n.n) voi lua legătura cu colegii mei pentru a afla dacă cineva știe ceva, pentru că eu abia m-am întors din concediu” .
Leșunți, sau „Fata Moartă”, cum mai este cunoscut cătunul, este plin de muniție, obuze și chiar cadavre de soldați, îndeosebi din primul război mondial. De curînd, tot la săpatul unei fundații, s-a descoperit o mină antitanc. Gelu Boghiu susține că autoritățile nu au ridicat obiectul, iar acesta a dispărut. Cel mai adesea, la săpături ies la iveală cartușe, grenade, bombe. Dar cea mai grozavă descoperire alui Gelu Boghiu a avut loc acum doi ani, cînd a dezgropat osemintele a 13 soldați nemți din primul război. „Erau îngropați unul lîngă altul, creștinește, cu toate bunurile asupra lor”, povestește Boghiu. El a găsit în buzunarele vestoanelor putrezite chiar și tabacherele cu tutun. Cei 13 soldați au fost îngropați în cimitirul din sat, fiecare cu cruce la cap, pe care Boghiu le-a făcut „în amintirea inamicului necunoscut”.
Lîngă unul dintre acești foști „inamici necunoscuți”, Gelu Boghiu spune că a găsit un ceas ale cărui ace erau oprite la ora 1.00. El nu vrea să se oprească aici cu descoperirea urmelor războiului, rămase în zonă, mai ales că este convins că mai este cel puțin o gropă plină cu cadavre de soldați. În ultimii ani, muniția rămasă neexplodată nu a făcut victime în zonă. Dar sătenii își aduc aminte de un grup de copii îngropați în anii ’80 după ce și-au găsit sfîrșitul jucîndu-se cu obuze găsite întîmplător. Nemții nu au lăsat în urma lor, în Leșunți, doar amintirea luptelor și pericolul unor explozii. Localnicii au găsit o fîntînă abandonată despre care se spune că a fost făcută de nemții cantonați aici. Ei vor să o curețe și să o renoveze, „în amintirea inamicului necunoscut”. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns