• în județul nostru sînt peste 400 de ascensoare, din care 258 în imobile de locuit • marea lor majoritate au peste 20 de ani vechime, dar locatarii nu își pot permite lifturi noi, ale căror prețuri ajung pînă la un miliard de lei • deranjamentele sînt asigurate de trei societăți autorizate
În județul nostru există 405 ascensoare, din care 258 sînt situate în imobile de locuit. Persoanele care folosesc acest mijloc de transport pînă la apartamentele lor stau cu frica în sîn pînă ajung acasă, din cauza uzurii ascensoarelor. Marea majoritate a acestora au o vechime de mai bine de 20 de ani, termenul lor de funcționare fiiind depășit de mult. Cu alte cuvinte, mai toate ar trebui aruncate la fier vechi. În mod normal, conform actualei legislații, un ascensor ar trebui casat după 16 ani de funcționare. Sînt însă ascensoare în județul nostru care au peste 35 de ani de activitate. Lifturile „pensionare” ar fi trebuit de mult scoase din funcțiune, dar un ascensor nou costă între opt sute de milioane de lei și un miliard, cele de provenineță italienească. Cheltuielile de montare a unui nou ascensor trebuie suportate de asociația de locatari, ori oamenii nu au de unde să scoată acești bani. Așa că, mai peticite, mai revizuite, lifturile vechi continuă să funcționeze. „Mereu cînd merg cu liftul am o strîngere de inimă, dar nu am ce face. Am peste șaizeci de ani și nu mai pot urca pînă la etajul șapte. Am rămas blocată de vreo cîteva ori în lift, dar m-au scos vecinii sau cei de la intervenție. Ne-am obișnuit cu ele, că sînt în bloc de-odată cu noi”, ne-a spus Teodora Căruntu.
În județul nostru sînt trei societăți care pot interveni atunci cînd liftul s-a defectat: Construct Lift SRL, SC Mușat și Stelea SNC Bacău și SC Tunali SRL Bacău. Acestea însă și-au redus activitatea, deoarece cîștigurile sînt reduse. „Noi încheiem contracte cu asociațiile de locatari. Acestea au valoarea între 1,3 și 1,5 milioane de lei lunar. Dar într-o lună sînt situații la blocuri în care trebuie să intervenim de trei, patru ori. Mai rar sînt acelea în care avem o intervenție la deranjamente odată la trei luni. 90% dintre ascensoare sînt depășite de vechime, iar proprietarii nu au bani pentru a le repara sau înlocui. Pe Republicii, locatarii chiar ne-au solicitat să închidem două ascensoare”, ne-a declarat Ioan Doroftei, director la Construct Lift SRL Bacău.
Cele mai problematice ascensoare sînt în zona Alecu Russo și Cornișa, care sînt foarte vechi și necesită intervenții de service foarte dese. „Noi facem tot ce putem pentru a le menține în funcțiune astfel încît să nu pericliteze viața locatarilor”, mai spune Ioan Doroftei.
Tăcere nefirească la ISCIR Bacău
Transparența informațiilor și accesul jurnaliștilor la date de interes general nu sînt noțiuni cunoscute de reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și a Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Pentru o informație despre activitatea acestei instituții trebuie obținut acordul Bucureștiului, unde de altfel se află de altfel și singurul purtător de cuvînt pentru toate filialele ISCIR din țară. Materialul de față a vrut să prezinte care este situația lifturilor din imobilele băcăuanilor, dar după o săptămînă și ceva de telefoane și corespondență prin e-mail la București s-au obținut doar numărul lifturilor din oraș, cîte dintre acestea sînt în imobile de locuit și ce societăți au atribuții în asigurarea service-ului pentru ascensoare. La ISCIR Bacău, demersul jurnaliștilor se oprește la ușa secretarei, care invariabil spune că inspectorul șef nu poate da date despre activitatea instituției și recomandă politicos pentru contact ISCIR București. În capitală, purtătorul de cuvînt, Cătălin Brașoveanu, foarte politicos și el, așteaptă întrebările, dar răspunsurile se lasă așteptate vreme îndelungată pînă cînd obțin și avizul șefului cel mare de acolo. „ISCIR nu are inspectorate în toată țara, numărul salariaților este mic și de aceea s-a optat pentru furnizarea informațiilor de la București”, ne-a explicat Cătălin Brașoveanu. În cele din urmă am aflat că în Bacău sînt 405 lifturi, din care 258 în imobile de locuit. Despre casare sau retrageri din funcțiune a ascensoarelor depășite de vreme, riscuri sau eventuale evenimente, răspunsul este clar și cuprinzător: „nu e cazul”. Ori, băcăuanii nu sînt încălziți cu nimic de acest răspuns. Spre norocul nostru, în ultimii ani nu au fost accidente provocate de ascensoare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns