Carom Onești, amendată cu 25 de milioane de lei pentru că își neglijează salariații
• aceste controale ar trebui făcute de un medic specialist în medicina muncii • controalele ITM au scos în evidență mari neregului • patronii invocă lipsa banilor și a medicilor pentru lipsa minimelor condiții de sănătate și securitate
Controlul medical periodic al salariaților este una dintre condițiile pe care trebuie să le asigure angajatorii. Fie că este vorba despre controlul la angajare sau periodic, examinarea stării de sănătate a salariatului trebuie efectuată de un medic de medicina muncii. Conform noilor norme legale, patronul are obligația de a întocmi pentru fiecare lucrător un dosar medical individual. Acesta este tipizat și se poate ridica de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău contra unei sume de 17.900 de lei. În acest dosar există o fișă de aptitudini individuale în care sînt trecute concluziile medicului expert în medicina muncii. „Din completarea acestei fișe reiese dacă angajatul este compatibil cu meseria în care se vrea a fi angajat”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la ITM Bacău. În acest dosar apare și o problemă, deoarece fișa de risc, în care sînt luate în calcul toate evenimentele care pot afecta starea de sănătate a angajatului sau accidentele de muncă, nu mai este cea solicitată de organele de control.
Noile norme care reglementează controlul medical prevăd un model mult mai complex de fișă. „Vechea fișă era generală. Noul model ia în calcul toate evenimentele ce pot apărea la locul de muncă, indiferent de natura acestuia. Angajatorii sînt obligați să asigure fondurile și condițiile necesare efectuării examenului medical la angajare și pentru cel periodic. Salariații nu vor trebui să achite nimic, totul fiind în responsabilitatea patronului”, a mai spus inspectorul adjunct Andrei. În luna februarie a acestui an, ITM Bacău nu a aplicat sancțiuni agenților economici controlați. S-a avut în vedere doar informarea acestora. Au fost verificate șase firme și la nici una nu s-au găsit puse la punct controalele medicale ale salariaților și o supraveghere corespunzătoare a stării lor de sănătate. „Sănătatea angajaților nu este supravegheată de un medic de medicina muncii. În cel mai fericit caz, patronii apelează la un medic de familie, cu toate că legea interzice acest lucru. La unitățile controlate nu existau truse sanitare de prim ajutor, salariații nu aveau dosarele medicale individuale, lipseau concluziile specialistului din fișa de aptitudini, iar în fișa individuală de protecția muncii era completat cu sintagma «clinic sănătos», peste tot. Aceste fișe se scriu doar observațiile de specialitate privind lucrul la înălțime sau în condiții de izolare”, a mai declarat Ioan Andrei. În numeroasele întîlniri pe care patronii le-au avut cu reprezentanții ITM Bacău, ei s-au plîns de faptul că nu au fondurile necesare asigurării condițiilor de sănătate cerute și nici medici de medicina muncii suficienți. Anul acesta, la ITM Bacău au fost înregistrate două accidente mortale care puteau fi evitate dacă victimele aveau la zi efectuat controlul medical periodic. „Cele două morți patologice de la SNP Moinești și Carom Onești puteau să nu se întîmple dacă angajatorul efectua controlul medical al salariaților respectivi. Victima de la Carom nu avea controlul medical din 1993. Pentru asta am sancționat cele două firme cu 25 de milioane de lei fiecare”, a mai precizat inspectorul Andrei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns