Firmele din Bacău datorează statului peste 200 de miliarde de lei
• pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice s-a publicat lista datoriilor pe care le au către stat întreprinderile mici și mijlocii • găsirea firmelor din județul Bacău – căutarea acului în carul cu fîn • unul dintre IMM-urile cu cele mai mari datorii este Prolabac, cu restanțe de peste 18 miliarde de lei, dar care au fost eșalonate de Finanțe • datoriile publicate sînt cele restante la sfîrșitul anului trecut și neachitate pînă la 15 iulie 2003
Eveniment așteptat de două luni, publicarea listei firmelor mici și mijlocii cu datorii la stat s-a dovedit o mare păcăleală pe care Ministerul Finanțelor le-a tras-o curioșilor. Prin publicarea unei liste în ordine alfabetică, ce cuprinde cîteva zeci de mii de nume de societăți, Finanțele și-au bătut joc de Legea anticorupție care obligă la afișarea electronică a Listei Rușinii. Practic, este imposibil ca, într-un timp limitat, de cîteva ore, să fie găsite toate firmele băcăuane cu datorii. Asta, din cauză că lista datornicilor nu este structurată pe județe. În plus, numele localității unde activează firmele nu este precizat decît rareori, și numai dacă locația este trecută în denumirea oficială a societății. Astfel, la litera „A”, de exemplu, găsim cîteva zeci de societăți Agromec, dintre care doar unele pot fi localizate după nume, cum este cazul Agromec Moinești, înscrisă cu datorii de peste 347 de milioane de lei. În rest, se mai poate afla dacă unele firme au datorii numai dacă numele societății este cunoscut deja de curioși. Chiar și așa, pagina de Internet nu are și precizarea localității unde funcționează firmele, ceea ce înseamnă că foarte ușor se pot crea confuzii între firme cu același nume. Din această categorie, firme omonime se găsesc cu duiumul, iar departajarea după localități este imposibilă, întrucît această opțiune nu a fost prevăzută de proiectanții paginii de Internet. O concluzie se poate însă desprinde: în dreptul celor mai mulți dintre datornici apare mențiunea „s-a început procedura de executare silită”.
La o primă vedere, cele mai mari obligații restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2002 și neachitate pînă la 15 iulie 2003 le are Prolabac (aproape 19 miliarde de lei), firmă căreia i s-au acordat înlesniri la plată. Cu datorii mari la data menționată se mai înscriu SC REI SRL (7,3 miliarde de lei – s-au acordat înlesniri la plată), Prodbac (6,2 miliarde de lei), Spedition UMB (2,4 miliarde de lei), Agribac Fortuna (1,1 miliarde de lei), Prodbac Turism (3,7 miliarde de lei) și Phyton AFJ (2,1 miliarde de lei). Cîteva dintre firmele cu datorii de ordinul sutelor de milioane de lei sînt Transport Public (peste 376 de milioane de lei), Cybernet Auto Center (peste 279 de milioane de lei), Edilitar (108 milioane de lei) și Special Security (142 milioane de lei) etc. În afară de Prolabac, pentru recuperarea debitelor, Fiscul a declanșat procedura executării silite.
Firmelor aflate în procedură de lichidare judiciară sau de faliment nu li s-au publicat nici un fel de datorii. Același lucru se întîmplă și în cazul societăților care au contestat datoriile stabilite de Fisc, care nu pot fi publicate pînă la epuizarea căilor de atac.
La nivel național, peste 30.000 de firme mici și mijlocii apar cu datorii la bugetul de stat de peste 28.000 de miliarde de lei, în total.
În județul Bacău, funcționează peste 17.600 mii de firme. Teoretic, IMM-urile din Bacău au datorii apreciate la două-trei sute de miliarde de lei. Suma este foarte mică, dacă ținem cont că 7.000 de miliarde de lei este datoria acumulată de 16 mari agenți economici din județ.
Fiscalitatea excesivă, principalul vinovat pentru datoriile acumulate
În județul Bacău activează 6.632 de microîntreprinderi, cu 11.656 salariați, 774 întreprinderi mici, cu 14.918 angajați, și 227 de întreprinderi mijlocii, cu 25.207 salariați. În total, județul Bacău are 7.633 de IMM-uri, cu 51.781 de salariați. Microîntreprinderile au ponderea cea mai mare în totalul IMM-urilor, respectiv 86,88 la sută, urmate de întreprinderile mici, cu 10,15 la sută și întreprinderile mijlocii, cu 2,97 procente. Întreprinderile mijlocii dețin 48,7 la sută din numărul total de salariați. Numărul IMM-urilor a înregistrat o scădere cu 0,88 la sută, de la 7.700 în 2001, la 7.633 anul trecut.
Indicatorii economico-financiari la nivelul județului arată că cifra de afaceri realizată în 2002 a fost de 2.251,3 milioane de euro, în creștere față de 2001, cînd a fost de 1.654,4 milioane de euro. Din cei 7.693 de agenți economici care au realizat cifră de afaceri pe anul trecut, doar 4.919 au înregistrat profit, mai mult cu 705 față de anul 2001. Conform unui raport al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, volumul pierderilor a marcat o scădere de 900.000 de euro, de la 173,2 milioane de euro în 2001, la 172,3 milioane de euro în anul 2002. Numărul societăților comerciale care au înregistrat pierderi a scăzut cu 742, de la 3.516 în 2001, la 2.774 anul trecut. Rata profitului a scăzut la 4,26 la sută în 2002, față de 4,56 procente anul anterior.
De foarte mult timp, oamenii de afaceri acuză de starea economică deficitară și acumularea datoriilor la bugetele de stat fiscalitatea excesivă. Forța de muncă este foarte mult impozitată și aproximativ 60-70 la sută din salariul angajaților revine, de fapt, la stat prin impozite.
Datele statistice lansate luna aceasta de către asociațiile de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) confirmă o scădere a numărului de firme. Astfel, dacă la sfîrșitul lui 2001 existau peste 408.000 de IMM-uri, acum numărul lor s-a diminuat. Unul dintre „pragurile” pentru acest sector a fost anul trecut, cînd, la nivel național, aproape 100.000 de firme au fost radiate pentru că nu și-au majorat capitalul social. Măsura creșterii capitalului a fost luată de autorități pentru „curățirea” economiei de firmele care mai existau doar pe hîrtie. Tot în același scop s-a decis modificarea înregistrării societăților și necesitatea introducerii codului unic de înregistrare. Data limită pentru conformarea la aceasta regulă s-a amînat pentru 2004. Prognozele arată că anul viitor vor mai fi radiate, din acest motiv, mai mult de 100.000 de firme, în condițiile în care o parte dintre acestea nu mai au activitate. Nici în județul Bacău lucrurile nu stau mai pe roze. Pentru că ritmul de preschimbare a certificatelor de înregistrare este extrem de lent, cîteva mii de agenți economici riscă desființarea, iar prezența redusă a întreprinzătorilor la Registrul comerțului nu este de natură să schimbe prognozele.
(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns