• pentru renovarea Maternității din Bacău s-au cheltuit peste trei miliarde de lei • nici bine nu s-au încheiat lucrările în anumite sectoare, că pereții au început să se coșcovească, tencuiala din jurul ușilor a căzut, iar pereții s-au umflat • doctorul Vladimir Corneliac, șeful Maternității, spune că sînt „probleme minore” • nimeni din conducerea spitalului nu vrea să spună numele firmei care a făcut lucrarea
Maternitatea Bacău a beneficiat, în ultimul timp, de un amplu program de reabilitare și renovare. Prin bani proveniți din programele Ministerului Sănătății și de la Spitalul Județean, de care aparține, unitatea a fost renovată. Totul ar trebui să fie bine și frumos, numai că pe unde s-a lucrat a început să cadă varul, pereții s-au umflat, iar pe alocuri au căzut. În urma renovării s-au format găuri care contrastează cu ușile și geamurile de termopan. Etajul al doilea al Maternității este cel mai afectat. În sala de chiuretaje, pereții s-au crăpat și bucăți din aceștia au căzut, mai ales deasupra ușilor. În sala de operație, pereții sînt umflați și, în curînd, se vor coșcovi și vor cădea și ei. Conducerea maternității băcăuane recunoaște că pe „alocuri” sînt unele probleme, dar nu majore. „E vorba de un metru pătrat de lucrare, într-o rezervă. S-au umflat pereții, dar vor fi reparați. Lucrarea e în perioada de garanție, iar reprezentanții firmei ne-au spus că atunci cînd se termină lucrarea vor repara și aceste porțiuni”, ne-a declarat medicul Vladimir Corneliac, șeful Maternității Bacău. Explicația pentru aceste stricăciuni oferită de mai marii Maternității este simplă: lucrarea a fost făcută pe timpul iernii și de aceea pereții nu s-au uscat bine și au crăpat.
Însă bani s-au cheltuit pentru lucrare. Renovările de la etajul II al clădirii, care se apropie de final, au costat 1,3 miliade de lei. Ar mai fi de reparat și amenajat spațiile pentru mame și copii. Pentru aceasta s-au alocat de la minister o ultimă tranșă de 490 de milioane de lei. Lucrările de renovare au adus în anumite sectoare ale maternității uși și geamuri termopan, saloane curate și văruite. Dar, din păcate, unele dintre acestea, realizate în fugă și pe vreme nepotrivită, s-au stricat.
Numele constructorului este ținut secret
Identitatea firmei sau firmelor care au efectuat lucrările de renovare la Maternitate sînt păzite cu strășnicie de mai marii spitalului. Conducerea Maternității nu își amintește numele firmei care a efectuat lucrarea, pe motiv că acest aspect ține de compartimentul tehnic și de administrația Spitalului Județean. Medicul Leonard Roșu, directorul spitalului, își amintește că la etajul doi al maternității ar fi lucrat mai multe firme, dar nu știe exact care sînt acestea. „Reparațiile au fost făcute de mai multe firme. Vorbiți cu inginerul Lucian Ilie (șeful serviciului tehnic al spitalului, n.r.) care vă va da toate detaliile”, ne-a declarat directorul Roșu. Inginerul Ilie însă nu spune nimic, pentru că unitatea sanitară are purtător de cuvînt, în persoana Nataliei Jicmon, director de îngrijiri. Iar aceasta din urmă ne-a spus că ea nu are nici o treabă cu firmele care au licitat pentru obținerea lucrării de renovare a maternității. „Eu nu am nici o legătură cu sistemul de licitații la lucrări și stabilirea firmelor cîștigătoare, așa că nu pot da detalii”, ne-a spus Natalia Jicmon.
Sănătatea bebelușilor este amenințată de gunoaie
Ca și cum aruncarea aiurea a banilor publici nu ar fi fost un rău destul de mare, la Maternitate au mai apărut după aceste lucrări și alte probleme. Molozul, praful și tot ce a fost înlocuit în timpul renovării a fost depozitat în spatele unității medicale. Și nu în alt loc, ci chiar sub geamurile sălilor de naștere. Gunoiul stă aici nu de azi, de ieri, ci de la începutul anului. Or, cum pe timpul verii canicula a dat bătăi de cap gravidelor și medicilor, la aceasta s-a mai adăugat și praful pe care cadrele medicale și pacientele au trebuit să le înghită. Vladimir Corneliac spune că aceste resturi de construcții nu pun în pericol sănătatea bebelușilor sau a mamelor. „Nu există riscul creării unei flore microbiene. Gunoiul trebuie luat de acolo cu niște mașini mari și, cînd se va termina lucrarea, acesta va fi luat negreșit. Firma a creat un tobogan special pentru a nu face praf și a strînge molozul. Tot firma este aceea care are datoria de a lua de acolo molozul”, a mai explicat medicul Vladimir Corneliac. După spusele șefului Maternității, gunoiul ar mai putea zace sub geamurile unității medicale pînă la sfîrșitul anului, cînd sînt programate să se încheie lucrările de renovare.
Nu la fel de impasibili la situația creată sînt șefii Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Molozul și resturile de materiale de construcții, praful pot afecta starea de sănătate a pacienților. „Acestea pot afecta mai ales sănătatea copiilor și a persoanelor cu probleme respiratorii. De aceea și străzile se mătură noaptea, iar resturile din construcții sînt înlăturate imediat din zonele locuite. Nu știu de această situație la Maternitate, dar vom demara un control să vedem ce se întîmplă”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la DSP Bacău.
Am fi dorit să contactăm firmele care au lucrat la Maternitatea Bacău, să vedem opinia patronilor vizavi de faptul că tot ce s-a construit a început să se dărîme. Cum șefii Spitalului Județean au ținut secrete numele constructorilor, nu vă putem oferi poziția acestora. Cum nici nu vă putem informa dacă, într-adevăr, acele firme sînt gata să refacă porțiunile stricate, așa cum cere contractul de garanție, și, mai ales, cum a dat asigurări doctorul Vladimir Corneliac. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns