• primarii din Răcăciuni și Faraoani s-au plîns că ei nu au fost chemați la recepția lucrărilor, tocmai pentru că se știa că nu vor semna pentru lucrările de doi bani • ei spun că firmele de transport nu trimit mașini în zonă din această cauză • rigolele de pe marginea drumului nu sînt bine lucrate, iar apa adunată de la ploi intră în casele oamenilor
O discuție aprinsă a avut loc ieri la o întîlnire cu primarii din cauza lucrărilor de mîntuială pe care le-a făcut firma SCT din București pe Drumul Național (DN) 2 care străbate județul nostru. Vasile Ichim, primarul din comuna Răcăciuni, s-a ridicat și a spus că atunci cînd s-au amenajat rigolele acestea nu au fost făcute ca lumea. Drept urmare, apa adunată de la ploi se scurge toată în curțile oamenilor și le inundă gospodăriile. „Pentru oamenii din comună e un coșmar. Au gîndit greșit partea de proiectare și de construcție. Cînd plouă, de la intrarea și pînă la ieșirea din comună oamenii stau cu groază. Ies pe timpul nopții cu lopeți și găleți ca să îndepărteze apa și să-și protejeze gospodăriile. Firma SCT din București a făcut treabă de mîntuială. Trebuia să ne cheme și pe noi cei de la Drumuri Naționale atunci cînd s-a făcut recepția lucrărilor. Eu nu semnam pentru așa ceva”, a afirmat primarul Ichim. El ne-a explicat ceva mai tîrziu că în noiembrie, cînd muncitorii de la SCT au oprit treaba, el a crezut că neajunsurile vor fi remediate în primăvară, cînd vor relua munca. Primăvara a venit, dar, surpriză! Primarul din Răcăciuni a aflat, după numeroase adrese făcute la Drumuri Naționale și la Prefectură, că, de fapt, lucrarea a fost de mult recepționată. „De aceea nici nu ne-au chemat, că știau și ei ce-au făcut acolo. Vă spun, un teanc de adrese am trimis și nimic. Au lăsat acolo pămînt peste tot. Oamenii au și vrut să blocheze DN2, așa de revoltați erau”, a spus indignat Vasile Ichim.
Spusele acestuia au fost întărite și de Adrian Solomon, primarul din Faraoani, care s-a plîns că și la el în comună firma respectivă a făcut treabă de mîntuială. „La îmbinarea drumului național cu cel județean îți rupi mașina, pentru că nu au lucrat ca lumea. Am vorbit cu cei de la firmele de transport pentru persoane, dar nu vor să trimită mașini la noi acolo, să-și rup cauciucurile. Pe noi de ce nu ne-a chemat nimeni cînd s-a făcut recepția. Probabil pentru că știau ce-au făcut”, a spus și Adrian Solomon.
Subprefectul Gabriel Vlase a spus, surprins, că e prima oară cînd el aude despre această poveste. Primarii au îndreptat însă degetul spre Gheorghe Hură, secretarul Prefecturii, căruia i-au trimis mai multe adrese. A intervenit însă Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean, care a susținut că nu s-a procedat firesc, deoarece legea obligă ca și primarii localității unde s-a făcut lucrarea, indiferent cine e executantul și cine dă banii, să participe la recepție.
Cum întreaga afacere s-a derulat prin societatea Drumuri Naționale, subprefectul Vlase s-a uitat întrebător în sală după Sorin Leahu, directorul punctului de lucru din Bacău al societății Drumuri Naționale. „Noi nu avem nici o vină, deoarece comisia de recepție a fost organizată de la Agenția Națională a Drumurilor București”, a afirmat directorul Leahu.
În final, a rămas ca autoritățile județene să încerce prin demersuri la centru să încerce să remedieze situația. Practic, s-a întîmplat și în acest caz ca și la școlile refăcute cu bani de la Banca Mondială. Atunci, licitațiile s-au făcut direct la Ministerul Educației, firmele au luat bani, dar și-au bătut joc în județ, iar Inspectoratul nu a putut interveni, fiindcă nu avea acest drept conform legii. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns