Pomicultura este unul dintre domeniile în care primăvara este un anotimp de vîrf. Lucrările sînt multe și diverse. Iată cîteva dintre ele, așa cum au fost descrise de directorul general al Fructex SA, Viorel Rați, și de specialiștii Oficiul Județean de Cadastru Agricol (OJCA).
Una dintre primele lucrări este plantatul pomilor. Chiar dacă primăvara a fost capricioasă, mai este încă timp pentru așa ceva. O recomandare de căpetenie a specialiștilor este că puieții de pomi fructiferi, cei de arbuști fructiferi – mur, zmeur, căpșun – sau de trandafiri de dulceață trebuie luați din surse sigure. În județul Bacău, furnizorii certificați de material săditor sînt Fructex și ing. Florin Acatrinei, de la Oficiul Județean de Consultanță Agricolă, persoană fizică autorizată. Un alt furnizor certificat, dar de trandafiri ornamentali, este SC Rosarium Răcăciuni, la ing. Vasile Anton. În piețe se comercializează puieți de proveniență incertă sau chiar dubioasă. Chiar dacă aceștia costă mult mai ieftin, nu se știe ce va obține cel care-i cumpără. „Există cazuri în care se vînd chiar drajoni, adică lăstari sălbatici, luați din pădure, iar rezultatele vor fi pe măsură – spune șeful Fructex. Pe de altă parte, există și două riscuri majore. Unul este ca materialul să fie infestat cu boli sau viruși. O alta este legată chiar de relația altoi – portaltoi, care influențează mult producția de fructe”.
Vă oferim cîteva din prețurile praticate la puieții vînduți de societatea băcăuană. Menționăm că materialul săditor este certificat, testat și tratat contra bolilor specifice fiecărei specii.
• puieți de cireș și vișin – 100.000 de lei bucata. Există riscul ca aceste specii să nu se mai găsească, întrucît cererea a fost mare în acest an.
• arbuști fructiferi – mur, zmeur, coacăz, alun etc. – 20.000 de lei bucata.
• stolon de căpșun – 1.600 de lei bucata.
• puieți de meri, peri, pruni selecționați – 80.000 de lei bucata.
Din lucrările de primăvară, specifice pomilor, amintim în continuare cîteva:
• Tăierile de formare a coroanei pomilor
Orice specialist știe că această lucrare este absolut necesară. După sfaturile specialiștilor OJCA, se aleg ramurile care vor forma brațele principale ale coroanei – șarpantele -, care trebuie să aibă unghiul de deschidere față de verticală de peste 450. Dacă este vorba de coroană cu ax central, axul rămîne pe verticală, iar restul ramurilor se dirijează prin tăieri sau prin legări în poziții diverse, inclusiv orizontală.
• Tăierile de normare a rodului
Au rolul de a menține pomul în echilibru între creștere și rodire. Pomii trebuie să aibă creșteri terminale anuale de 25-35 de cm. Cînd nu au aceste creșteri, se elimină mult din ramurile de rod pentru a le provoca. Dacă pomul are creșteri lungi, de peste 60-70 de cm, atunci se fac tăieri sumare, fără scurtări, ci doar eliminarea totală aramurilor viguroase pe verticală. Se păstrează în întregime ramurile de rod.
Menționăm aici că la sîmburoase – pruni, cireși, vișini – tăierile se fac în vegetație, evitîndu-se scurgerile de clei, atît de supărătoare pentru pomicultori.
Tot primăvara se sapă în jurul pomilor și se pot aplica îngrășăminte naturale.
Tratamentele fitosanitare
Este obligatoriu ca înainte de înflorire să se facă trei tratamente fito-sanitare. Acestea trebuie să cuprindă un fungicid și un insecticid. O stropire care nu trebuie uitată de nimeni este cea cu zeamă bordeleză, adică cu sulfat de cupru. Acesta va evita, cu siguranță, apariția așa-numitului cancer al lemnului.
Lasă un răspuns