Sfintul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia (actualmente in sudul Turciei) si a trait pe vremea imparatului Diocletian. Ramas fara tata din copilarie, Sfintul s-a mutat cu mama sa din Capadocia in Palestina, unde avea multe averi si mosteniri. Prin osteneala, pricepere si destoinicie, tinarul Gheorghe s-a facut pretuit de toti cei din jur. In scurta vreme, a cucerit cele mai inalte demnitati imperiale, pina si gradul militar de conducator de oaste in garda imparatului.
In anul 303, imparatul Diocletian a inceput o prigoana impotriva crestinilor care a durat pina in anul 313. In aceasta perioada Biserica a trecut printr-o singeroasa proba: crestinii au fost siliti sa aleaga, cu pretul vietii lor, intre zeii pagini si Hristos. Cunoscind decretul de persecutie, Gheorghe s-a infatisat singur inaintea imparatului si, inaintea intregii curti imperiale, a marturisit ca este crestin si ca intelege sa slujeasca in oastea imparatului, ca ucenic al lui Hristos. Uimit de aceasta confesiune publica, Diocletian a dat ordin sa inchis si pus la chinuri, ca sa se lepede de crestinism. Multi dintre pagini, vazind suferintele Sfintului si ca ramine viu si nevatamat, s-au lepadat de idolatrie si au venit la credinta in Hristos. Mai mult, in vremea intemnitarii sale, Sfintul, atingindu-se de un mort, acesta a inviat. In cele din urma, imparatul a incercat sa-l induplece cu onoruri si cu fagaduieli, dar Sfintul a ales sa ramina pentru totdeauna cu Imparatul Ceresc. Atunci, Diocletian a dat porunca sa li se taie capetele, si Mucenicului si imparatesei Alexandra, sotia sa, praznuita la 21 aprilie, care se convertise la crestinism vazind taria si minunile savirsite de Sfintul Gheorghe. Sfintul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiti si apreciati sfinti romani. El este ocrotitorul armatei romane. De asemenea, multe orase din tara si multi oameni poarta acest nume simbol si purtator de biruinta.
In Europa exista tari si regiuni care ii poarta numele si altele l-au ales de patron deosebit: Genova, Portugalia, Lituania si in deosebi Anglia. Englezii i-au imprimat chipul si pe monezile lor, ceea ce a dus la expresia „cavaleria Sfintului Gheorghe”, si, chiar atunci cind au reuntat la folosirea icoanelor in biserica, i-au pastrat o capela in palatul Windsor.
Lasă un răspuns