• printre cei 15 se află președintele și vicepreședintele Curții de Apel Bacău și președintele Tribunalului Bacău • patru dintre magistrații propuși de ministrul Justiției pentru promovare sînt din Neamț și Roman, instanțe care fac parte tot din componența Curții de Apel Bacău • cei care urmează să analizeze reomandările Rodicăi Stănoiu sînt magistrații Consiliului Suprem al Magistraturii
Cinsprezece judecători de la instanțele care intră în componența Curții de Apel Bacău au fost propuși de ministrul justiției, Rodica Stănoiu, pentru promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), așa cum se numește, conform noii Costituții, fosta Curte Supremă de Justiție a României. Dosarele profesionale ale magistraților vor fi analizate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii într-una din ședințele viitoare, aceasta fiind singura instituție care are în atribuții promovarea, transferarea și sancționarea judecătorilor din România. Numărul mare de recomandări făcute de ministrul justiției situează Curtea de Apel Bacău pe locul patru în țară după București, Ploiești și Pitești. Pe lista celor recomandați de ministrul jusiției pentru numirea în funcția de judetori la Înalta Curte de Casație și Justiție sînt următorii magistrați: Liliana Ciobanu, președintele Curții de Apel Bacău, Cornel Iacob, vicepreședintele Curții de Apel Bacău, Aurica Popa, președintele Secției penale a Curții de Apel Bacău, Dorina Mocanu, președintele Secției civile a Curții de Apel Bacău, Dumitru Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău, Gheorghe Cernat, judecător inspector la Curtea de Apel Bacău, Elena Spătaru, judecător la Curtea de Apel, Vasile Baltag, vicepreședinte al Judecătoriei Piatra Neamț, Maria Preda, judecător la Curtea de Apel, Aurelia Saftiuc, judecător la Curtea de Apel, Jănică Gioacăș, judecător la Onești, Dumitru Filioreanu, judecător la Tribunalul Neamț, Ion Anghel, judecător la Judecătoria Onești, Doina Murariu, judecător la Tribunalul Neamț și Pavel Călin, judecător la Judecătoria Roman.
Dacă aceste recomandări ale ministrului justiției vor fi aprobate de Consiuliul Superior al Magistraturii, două dintre cele mai importante instanțe băcăuane ar rămîne, practic, aproape fără conducere, fiind necesară promovarea altor judecători pe funcțiile lor. Asta înseamnă că pe lîngă cele 11 posturi de judecători vacante în acest moment, s-ar mai adăuga și cele 15 rămase libere prin promovarea celor mai de sus la instanța supremă a țării. Acestea sînt cele mai vizibile măsuri în privința mișcărilor corpului de magistrați din instanțele băcăuane.
Deciziile de promovare a judecătorilor de la judecătorii la tribunale, de aici la curțile de apel și de la curțile de apel la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, fac parte din programul de reformă în justiție impus de Uniunea Europeană, care a cerut ca fiecare instanță să aibă rolul ei bine determinat. În acest sens, la Curțile de Apel din România se vor judeca toate apelurile declarate de părțile aflate în judecată, indiferent că provin de la tribunale sau de la judecătorii, urmînd ca recursurile să fie soluționate, pe cale de atac extraordinar, numai de Înalta Curte de Casație și Justiție din București. Pînă acum, în teritoriu, apelul declarat la judecătorii era judecat la tribunale, iar recursul la curțile de apel. Decizia de a judeca toate apelurile și de la judecătorii și de la tribunale doar de către curțile de apel va produce o aglomerare a magistraților de la aceste instanțe, ceea ce a și dus la promovarea unor judecători de la instanțele inferioare la Curtea de Apel Bacău pentru a face față în acest fel volumului mare de muncă. La fel se va întîmpla însă și la Înalta Curte de Casație și Justiție din București, unde își vor căuta dreptatea toți românii nemulțumiți de deciziile date în teritoriu și care vor înainta recurs la instanța supremă a țării. În cazul în care recomandările ministrului justiției Rodica Stănoiu vor fi aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii, atunci instituția va propune președintelui României numirea lor ca judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns