• dacă ar ajunge primar, judecătorul Costică Pavel ar prefera să conducă o comună • judecătorul Mihăiță Florea crede că un primar trebuie să fie cult și poliglot
Judecătorii care conduc Biroul Electoral Județean (BEJ) au, în această perioadă, una dintre cele mai importante misiuni și responsabilități: să asigure respectarea legii la alegerile de pe 6 iunie. Deși implicați pînă peste cap în pregătirea scrutinului, pentru judectorii Costică Pavel și Mihăiță Florea, președinții BEJ Bacău, politica rămîne un „fruct oprit”. Asta nu este însă o problemă pentru cei doi, care declară că se simt foarte bine în afara vieții partinice. „Mi se pare normal să stau departe de politică, în calitatea mea de magistrat, funcționar public, în care trebuie să fiu nepărtinitor. Sigur că am convingeri politice, dar le țin pentru mine, nu sînt publice”, spune judecătorul Costică Pavel. El nu-și pune problema să candideze în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat la vreo funcție politică. Dacă, teoretic, ar ajunge primar, Pavel declară că ar fi foarte preocupat să-și îndeplinească atribuțiile. „Dacă ar fi să candidez, mi-ar plăcea să ajung primar de comună. Asta, poate pentru că sînt mai sentimental”, dezvăluie președintele BEJ.
Colegul său, judecătorul Mihăiță Florea, spune și el că nu e o problemă interdicția de a face politică. „Fiecare, în sufletul nostru, avem afinitățile noastre. Pînă la urmă, sîntem și noi, magistrații, oameni. Una e să faci politică, alta e să ai păreri”, spune Florea. În opinia sa, un primar trebuie să cunoască toate problemele comunității pe care o conduce, „inclusiv ale celor săraci, care, de multe ori, sînt uitați”. Edilul, în viziunea președintelui BEJ, trebuie să știe să dialogheze cu toată lumea, indiferent de colaboratorii pe care-i are sau din ce partide fac parte aceștia. „Un primar mai trebuie să știe pe ce bani se bazează concret, ca să-și poată face bugetul și să-și stabilească prioritățile. De asemenea, edilul este vel care trebuie să dea tonul în toate activitățile. Un primar trebuie să aibă cultură, nu neapărat academică, să fie un poliglot. Cultura i-ar folosi mai ales cînd stă de vorbă cu ziariștii, care l-ar putea sancționa pentru gafe”, este de părere judecătorul Mihăiță Florea.
Cei doi președinți ai BEJ spun că, în familie, nu au înaintași care să fi făcut politică. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns