Camera de Comert si Industrie Bacau a marcat, ieri, 17 octombrie, implinirea a 18 ani de la infiintarea ei in noua organizare de dupa anul 1989, printr-o intilnire a conducerii acestei organizatii cu ziaristii si cu salariatii. „Este un eveniment pe care am tinut sa-l aducem in atentia opiniei publice – a spus presedintele Camerei, Doru Simovici – pentru ca 18 ani semnifica, la romani, Majoratul, maturizarea, sfirsitul unei perioade in care transformarile s-au succedat si care poate insemna si inceputul unei noi etape de activitate, pe alte coordonate. Este si un moment de bilant, in care putem rememora principalele etape ale activitatii noastre”. La eveniment au mai participat Mihai Tulbure, directorul Expo Bacau International, Teodor Balcanu, presedintele patronatului forestierilor si industriasilor din prelucrarea lemnului PROFOREST, si Petronela Dudu, directorul general al Scolii de Studii Comerciale.
Dupa dimensiunile ei organizatorice si dupa activitate, Camera de Comert din Bacau este socotita a patra din tara, doar Camera de Comert si Industrie a Romaniei si camerele din Bucuresti si Timisoara fiind de talie mai mare. Actul ei de nastere este socotit ca dateaza din 15 octombrie 1990, cind a inceput sa functioneze efectiv, desi recunoasterea infiintarii ei a fost legalizata pe 26 septembrie 1990. „Am intiziat majoratul cu doua zile – a precizat Doru Simovici -, pentru ca eu insumi nu am fost disponibil in aceasta perioada, prins cu treburi si la Camera de Comert a Romaniei, unde ocup functia de vicepresedinte”.
Istoria Camerei, in date
Organizarea si functionarea camerei bacauane este, de la inceput, o veritabila epopee, ideea de camera de comert fiind absolut noua la romanii revolutionari, din ’89, desi camera a fost infiintata, in Bacau, pentru prima oara, in prima parte a secolului trecut. „Perioada veche a fost tulbure, pentru care si acum cautam documente si dovezi, inclusiv imobiliare – a spus presedintele Simovici. A fost o perioada destul de tulbure si la noul inceput al camerei, dar avem citeva repere foarte clare si care demonstreaza ca am fost infipti in sistem, ca am facut chiar istorie”. Primii ani de activitate au fost comuni cu functionarea Oficiului Registrului Comertului, in anul 1991 debutind inregistraea societatilor comerciale. Camera a avut, din 1992, reprezentante in Onesti, Moinesti si Roman, iar in 1993 a aderat la Uniunea Camerelor de Comert si Industrie din Romania. A inceput, astfel, implicarea in activitatea nationala a camerelor de comert, camera din Bacau fiind un pion important in prefacerile care au urmat pe acest plan. In 1993, bacauanii au inceput si activitatea promotionala, specifica unei camere e comert, prin inaugurarea Pavilionului Expozitional Moldova (in spatiul Pietei Sud Bacau), iar in 1994 a avut loc primul Top judetean al firmelor. Tot Camera de Comert a avut primul rol in infiintarea primei asociatii patronale bacauane, Asociatia Constructorilor. Anii care au urmat au plasat camera si mai profund in problematica mediului de afaceri bacauan, cu destule convulsii, dar mai ales cu evenimente notabile pentru istoria vietii economice a judetului. Camera de Comert are primele legaturi cu structuri similare externe Romaniei, sprijina infiintarea de noi patronate, intensifica activitatea expozitionala si deschide prima scoala de studii comerciale din Bacau.
Reorganizarea sistemului cameral
Momentul 11 octombrie 2002 a fost marcat, in scurtul remember intocmit de Camera pentru evenimentul de ieri, cu litere aldine. A fost ziua in care Registrul Comertului a fost transferat la Ministerul Justitiei. „A fost o lovitura grea pentru camerele de comert – a explicat Doru Simovici -, pentru ca era principalul instrument de finantare al nostru. In conditiile in care alte instrumente nu au fost create si nici acum nu exista o preocupare a societatii romanesti pentru aceasta, prima solutie era intr-adevar vitala. Iata de ce facem greu fata problemelor financiare, care ne ocupa aproape tot timpul, in loc sa ne ocupam de ceea ce trebuie, de implicare si sprijinire a mediului de afaceri si economic, in general”. Organizatia din Bacau a devenit, insa, singurul factor de coagulare a mediului de afaceri, reunind, periodic, exponentii acestuia, in diferite forme. Ultimii patru ani din cei 18 au adus preocupare majora pentru sprijinirea formelor asociative din economia judetului, dar si pentru infiintarea unor organisme de informare si consultanta in domeniu. „Este, in aceasta istorie scurta, un moment important – a mai precizat Doru Simovici. Acela al separarii Camerei de Comert a Romaniei de Camera Municipiului Bucuresti, proces greu, de durata, la care am pus si noi umarul. Am luptat efectiv pentru aceasta, pentru ca asa ni se pare corect sa organizam sistemul cameral, iar camerele sa intre in matca lor fireasca, nu doar sa serveasca intereselor unui grup. La fel a fost reorganizat sistemul cameral al Regiunii Nord-Est, Camera din Bacau fiind primul presedinte al Camerei de Comert si Industrie al Regiunii Unu Nord-Est, pentru primii doi ani (din 2007). Asupra altor aspecte privind activitatea Camerei de Comert vom reveni, insa.
stefan domn a zis
Daca s-ar fi maturizat i-am fi urat ˝La multi ani!˝..dar la ce a iesit din pusul umarului la distrugerea sistemului cameral..prin subordonarea unui ˝nou grup de interese˝..nu e cazul.Cat despre democratie…cum se face ca au acelasi Presedinte de atatia ani?
O fi ˝feciorul Vrancioaei˝?