• capul de afiș îl dețin școlile din mediul rural, unde din lipsa banilor nu s-au făcut lucrările cerute de normele de autorizare sanitară • problemele pe care acestea le au țin de aprovizionarea cu apă potabilă, grupuri sanitare necorespunzătoare, spații inadecvate sau insuficiente, instalații de canalizare nefuncționabile sau deloc, pereți fisurați și acoperișuri deteriorate
În prag de nou an școlar, multe unități de învățămînt din județul nostru se află, cel puțin teorectic, în imposibilitatea de a-și primi elevii. Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău au realizat un control la școlile din județ și rezultatul nu a fost deloc îmbucurător. Majoritatea unităților de învățămînt, mai ales cele din mediul rural, sînt departe să asigure condiții propice actului de studiu pentru elevi. De ani buni, acestea au fost peticite cum s-a putut și lipsite de finanțare consistentă pentru renovare au ajuns niște ruine. Pentru a-și deschide porțile o școală trebuie să îndeplinească niște parametri, ori la evaluare, mulți dintre aceștia nu au fost regăsiți. Principalul aspect pe care trebuie să îl îndeplinească este alimentarea cu apă potabilă. Dacă la oraș școlile sînt racordate la rețea și nu există probleme, la țară apa este adusă din fîntîni sau izvoare și multe dintre acestea nu sînt bune de băut. Analizele de laborator luate din 12 comune diferite, unde sînt școli, au arătat că doar la o singură unitate de învățămînt apa este potabilă. Problemele în școlile de la țară continuă cu grupurile sanitare improprii, spațiile insuficiente sau neadecvate, mobilierul vechi și deteriorat și care poate provoca afecțiuni copiilor, pereți fisurați, acoperișuri deteriorate, canalizări lipsă sau ineficiente și lista continuă cu multe alte probleme pe care le au directorii la început de an. „Vom continua controalele pînă pe
10 septembrie. Acolo unde sînt nereguli dispunem un program de
conformare și după 10 septembrie vom reveni să vedem dacă au
fost rezolvate abaterile. Termenul limită la care școlile trebuie să rezolve toate aceste aspecte este 10 octombrie. Dacă ele vor funcționa fără autorizație, atunci responsabilitatea este a Inspectoratului Școlar, iar dacă vom găsi școli deschise fără autorizație sîntem deciși să aplicăm sancțiuni”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la DSP Bacău.
În județul nostru sînt 1.111 de unități de învățămînt, din care la țară sînt 837 de școli. 566 din unitățile de studiu din mediul rural nu sînt autorizate să funcționeze. În orașe situația nu este așa de sumbră. Din 272 de unități de învățămînt nu sînt autorizate 76. La o bună parte din unitățile controlate s-au găsit muncitorii în plin lucru. „La Colegiul Tehnic Mangeron, Grupul Școlar N.V. Karpen și Grupul Școlar Letea se efectuează lucrări de renovare cu finanțare FARE și de aceea, conducerea acestor școli va trebui să pună la dispoziția elevilor alte spații adecvate pentru susținerea orelor”, a mai spus Marin Buștiuc.
În urma verificărilor inspectorilor DSP Bacău, pînă acum, în mediul rural au fost autorizate doar 139 de școli, iar 323 nu au primit autorizația de funcționare din cauza deficiențelor. În orașe situația este mai bună, deoarece doar 24 de unități de învățămînt nu au primit autorizația sanitară, în timp ce 71 au îndeplinit condițiile de autorizare. Situația liceelor este mult mai bună, deoarece acestea sînt situate în mediul urban și există fonduri pentru asigurarea normelor igienico-sanitare necesare autorizării. Toalete neigienizate s-au găsit și în cele 23 de internate din orașe, dar și la cele trei din mediul rural. Trei cantine pentru elevi nu au primit autorizația sanitară de funcționare.
Lista de școli din comune care nu pot să își deschidă porțile pentru elevi este foarte lungă. Printre comune se numără Motoșeni, Dealu Morii, Buhoci, Cleja, Colonești, Plopana, Corbasca, Tamași, Strugari, Poduri, Măgirești și Vultureni. Alte unități au primit programe de conformare ca Faraoani, Traian, Bîrsănești, Ștefan cel Mare sau Brusturoasa. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns