Tot mai mulți manageri de instituții, indiferent că este vorba despre instituții de stat sau despre firme particulare, au înțeles oportunitatea pe care o presupun proiectele depuse pentru finanțări externe. Bine documentate, integrate într-un context mai amplu și respectînd cerințele impuse, astfel de proiecte sînt o modalitate de a ne demonstra că putem fi pe coordonatele occidentale. Și cum lucrurile evoluează repede, se poate vorbi la ora actuală chiar despre o nouă tendință în procesul managerial, respectiv managemetul prin proiecte. Un exemplu concludent în acest sens este cel al Bibliotecii județene, unde acest tip de management este aplicat, se pare, cu succes.
Dana Pricopie: – Cum se derulează la nivelul Bibliotecii Județene managementul prin proiecte?
Silvia Tomescu, director Biblioteca Județeană: – Primul pas a constat în realizarea unui Catalog Colectiv Județean (CCJ) ce înglobează colecțiile mai multor biblioteci din județ. Acesta este, de fapt, o bază de date care se află pe un server al bibliotecii cu care bibliotecile participante pot face schimburi de date. Acest lucru este posibil off-line sau poate fi accesat on-line prin intermediul infrastructurii Internet de o bibliotecă participantă (pentru preluare de înregistrări) sau de un cititor (pentru informare directă).
Dana Pricopie: – Orice bibliotecă se poate înscrie în acest catalog sau există niște criterii de selecție?
Silvia Tomescu: – Sînt o serie de cerințe care trebuie îndeplinite de către instituțiile participante. Este vorba, în primul rînd, de valoarea colecțiilor. Mă refer aici la valoarea culturală, economică și de patrimoniu a informațiilor ca și la interesul publicului pentru informațiile în cauză.
Un alt criteriu de departajare este cel legat de partea tehnică. Se ia în considerare dotarea tehnică (hard, posibilitate de conectare la Internet). De asemenea, utilizarea aceluiași soft dedicat prezintă un real avantaj în transferul de date bibliografice.
Un alt segment îl reprezintă disponibilitatea pentru colaborare. Cu fiecare participant în parte va fi semnat un protocol de colaborare care va stipula drepturile și obligațiile acestuia, ca și dotări materiale și mod de utilizare a acestora.
Dana Pricopie: – Concret, ce responsabilități revin Bibliotecii Județene?
Silvia Tomescu: – Instituția va trebui să efectueze un control bibliografic de autoritate, ceea ce presupune respectarea standardelor bibliografice internaționale. O altă sarcină vizează întreținerea sistemului automatizat local, pentru a funcționa la parametrii optimi, ca și asumarea rolului de instituție coordonatoare pentru bibliotecile din județ care vor fi integrate în rețea, adică asistență profesională și tehnică, sprijinirea bibliotecilor mici.
Dana Pricopie: – Care este scopul proiectului?
Silvia Tomescu: – Aș menționa, în primul rînd, posibilitatea de interconectare a bibliotecilor și lansarea în lucru a bibliotecilor participante prin importul selectiv al descrierilor bibliografice proprii de la Biblioteca Județeană. Acest lucru scutește bibliotecile participante de cheltuieli pentru activitatea de introducere a datelor, care poate să dureze luni sau chiar ani.
Se permite accesul publicului bibliotecilor de pe raza întregului județ la informația de tip bibliografic, ceea ce duce implicit la integrarea cetățeanului în „societatea informațională” și atrage libera circulație a informației.
Cooperarea și schimbul de experiență între biblioteci nu pot fi decît benefice pentru inițierea de programe comune sau organizarea de stadii de instruire.
Un aspect important este și faptul că prin intermediul CCJ se asigură compatibilitatea software-ului la nivelul bibliotecilor din județ și pe plan național.
Dana Pricopie: – Este un proiect ambițios. Ce obiective aveți în vedere o dată cu implementarea proiectului?
Silvia Tomescu: – Mă gîndesc în primul rînd la redefinirea bibliotecii județene și integrarea rețelei de biblioteci din județ în contextul noilor tehnologii și a integrării europene, în vederea asigurării posibilității de absorbție de fonduri europene, promovarea și completarea colecțiilor.
Prin acest proiect se pot îmbunătăți posibilitățile de acces la informația de autoritate bibliografică, prin consultare imediată și simultană, prin punerea la dispoziția utilizatorilor a informațiilor bibliografice și documentare, copii electronice ale informațiilor care nu există în bibliotecă, acces la distanță.
Ne dorim, de asemenea, ca în acest mod să crească numărul de utilizatori ai serviciilor de bibliotecă și să se diversifice tipurile de public. Pe de altă parte, ne gîndim și la o lărgire și diversificare a serviciilor oferite de bibliotecă și la obținerea de noi surse de venit.
Dana Pricopie: – Ați amintit despre publicul existent și despre faptul că doriți să cuprindeți mai multe tipuri de public. Care este, așadar, grupul țintă căruia vă adresați?
Silvia Tomescu: – Publicul țintă pe care îl are în vedere catalogul Colectiv Județean al Județului Bacău este reprezentat în principal de publicul bibliotecilor de pe raza județului. Publicul țintă poate avea o structură foarte diversă, poate fi reprezentat de instituții, organizații și asociații, sau de simple persoane fizice. În cazul unui public foarte mare, pentru selectarea elementelor reprezentative se pot construi eșantioane, utilizînd tehnici sociologice de lucru. Structura publicului, identificarea actorilor principali, caracteristicile care îi reprezintă, componența și interesele lor constituie date foarte importante pentru succesul CCJ.
După poziția geografică putem vorbi de patru categorii de public: local, județean, național și internațional. În cadrul grupului țintă trebuie identificată structura, actorii principali, cei care au puterea de decizie sau liderii de opinie. CCJ se adresează în principal publicului bibliotecilor de pe raza județului Bacău. Structura rețelei de biblioteci cuprinde Biblioteca Județeană, bibliotecile publice (municipale, orășenești, comunale și sătești) și bibliotecile școlare. Monitorizarea proiectului se face pe baza măsurării indicatorilor cantitativi, calitativi și sintetici de satisfacere a cererilor și așteptărilor publicului țintă.
Lasă un răspuns