• la fiecare început de an școlar, părinții elevilor din clasele a XI-a și a XII-a trebuie să scoată din buzunar cel puțin un milion și jumătate pentru manuale • elevii nu ajung să vadă cărțile decît pe la sfîrșitul primului semestru • ca să iasă mai ieftin, tinerii le cumpără de la colegii lor, iar colegii de bancă iau doi o singură carte
Elevii din clasele a XI-a și a XII-a habar nu au cum arată manualele după care vor studia în acest an școlar. După ce ministerul de resort a decis, în urmă cu cîțiva ani, că tinerii din aceste clase trebuie să-și cumpere singuri manualele din care vor învăța în ultimele două clase de liceu, în școli a început o adevărată nebunie. „Nu avem nici un manual, abia acum profesorii noștri se hotărăsc ce cărți să aleagă. Și anul trecut s-a întîmplat la fel, abia după vreo lună de școală au început să ne vină manualele”, ne-a declarat un elev din clasa a XII-a la Liceul de Artă din Bacău.
Faptul că cel puțin în prima lună de școală sînt nevoiți să învețe numai după notițele luate în clasă, nu reprezintă singura problemă pe care o întîmpină elevii din clasele terminale de liceu. La fiecare început de an școlar, părinții acestora trebuie să pună deoparte cel puțin un milion și jumătate de lei, ca să cumpere manualele după care vor învăta copiii lor. „Toate manualele sînt foarte scumpe, dacă e să le cumpărăm de noi. Numai cel de engleză este 300.000 de lei și, de obicei, trebuie să îi luăm, dacă vrem să ne descurcăm. Restul cărților sînt între 150.000 și 200.000 de lei fiecare. Cum la clasa a XI-a sînt zece cărți, trebuie să plătim peste 1,5 milioane de lei ca să le achiziționăm”, ne-a declarat Mihai Dimofte, elev la alt liceu din Bacău. În afară de faptul că vor primi mai puțini bani la începutul anului școlar, de vreme ce părinții sînt cei care cotizează și pentru manuale, elevii sînt și cei care trebuie să alerge prin librării. „E teroarea noastră să căutăm manualele! Cele pe care nu le găsim în librării trebuie să le căutăm la edituri sau pe Internet. Ne ia o grămadă de timp să adunăm toate cărțile, pentru că la fiecare disciplină sînt multe manuale, iar noi trebuie să le găsim pe cele pe care le-au ales profesorii noștri”, spune și Cosmin Dogaru de la clasa a XI-a, tot de la Liceul de Artă din Bacău.
Ca să iasă mai ieftin și să elimine alergătura, tinerii băcăuani au găsit o metodă pentru a rezolva, fie și parțial, problema manualelor: ei cumpără cărțile de la colegii mai mari, care le dau la preț mai mic decît cel de pe piață. Singura problemă este ca profesorii să se înțeleagă între ei și să folosească aceleași cărți, așa încît afacerea între elevi să poată avea loc. Alții, mai inventivi, au ajuns să cumpere cîte doi un singur manual la obiectele care-i interesează mai puțin. „Cumpărăm manuale pentru disciplinele care ne interesează la Bac sau la admitere. La celelalte materii iau eu un manual și colegul meu unul, ca să ieșim mai ieftin”, spune un elev din clasa a XII-a de la Colegiul „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns