• mulți din cei peste 400 de băcăuani din Mărgineni plecați în Italia au ținut să fie prezenți acasă, la hramul bisericii.
Credincioșii romano-catolici din comuna Mărgineni au fost în mare sărbătoare. Ca în fiecare an, la data de 22 august, se celebrează hramul bisericii „Sfinta Fecioară Maria Regina”. O bucurie sufletească pe care o trăiesc, la aceeași intensitate, și credincioșii romano-catolici din Florești, a căror biserică poartă același hram. Ceremonia religioasă a fost una cu mulți preoți, cu atît mai mult cu cît a fost una specială, întrucît a consemnat împlinirea unei jumătăți de veac de la serbarea primului hram la Mărgineni. „Acest lăcaș de cult a fost înălțat în anul 1954, pe locul unei alte biserici mai vechi, și a fost renovată cu trei ani în urmă. De atunci și pînă în prezent, aici au slujit șase preoți parohi și mai mulți vicari”, ne-a declarat preotul Iosif Dămătă, paroh de patru ani la Mărgineni.
Chiar dacă 400 de enoriași din cei 2.200 cîți fac parte din parohia Mărgineni sînt plecați la muncă în Occident, biserica a fost atît de plină, încît cei prezenți au umplut biserica și platoul din fața ei pînă la refuz. „Parohia numără aproximativ 600 de familii și vreo 200 de persoane singure. Anul acesta s-au întors mulți de la muncă și au sosit și la biserică”, ne-a spus preotul Dămătă.
Între enoriașii prezenți să se bucure de serbarea Sfintei Maria Regina, sosiți special din Italia pentru a lua parte la sărbătoarea care a scos din case toată comuna, s-a aflat și Iosif Antal. Este plecat în Italia de mai bine de patru ani și spune că vine în fiecare an acasă în această perioadă, special pentru a fi aproape de familie la această sărbătoare. „Vin cu soția și cei trei copii în fiecare an la Mărginei, pentru că această celebrare are o mare însemnătate pentru noi. Venim din Italia și donăm la biserică bani pentru a-i ajuta pe cei mai oropsiți ca noi”, ne-a declarat enoriașul Iosif Antal.
Sărbatoarea a fost pentru unii și un bun prilej de a scoate bani din felurite flecuștețe. Zeci de tarabagii și-au întins marfa pe marginea străzii și îi îmbiau pe copii, care efectiv i-au luat cu asalt. După slujbă, toți enoriași au fost invitați de preot la un păhărel cu vin, o țuică, un aperitiv și o farfurie cu sarmale. (Alex Covaci, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns