Cunoscutul critic literar Ion Rotaru, poetul și prozatorul Radu Cîrneci, maestrul Ovidiu Bălan, scriitori, bibliotecari, elevi și pasionați de frumos au ținut să ia parte la lansarea cărții „Poeme în direct”, a tinerei Marieta Rădoi Mihăiță. Într-o atmosferă dominată de duhul muzicii contemporane și nu de acel cotidian murdar care se întîmplă aproape la fiecare pas, sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihai Jora” din Bacău a reușit să devină un spațiu al culturii artistice exprimată, de această dată, sub forma slovelor scrise. La masa improvizată pe scena „Ateneului” s-au prezentat în fața iubitorilor de frumos: poetul și prozatorul Radu Cîrneci, criticul Ion Rotaru, maestrul Ovidiu Bălan, Silvia Petcu, directoarea Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, și bine-nțeles autoarea. Aflată la cel de-al treilea volum de poezie, Marieta Rădoi Mihăiță a reușit să atragă de partea sa cuvintele elogioase ale unor maeștri ai genului și nu numai. „Este o sărbătoare. Apariția unei cărți bune se aseamănă cu izbînda unui mare concert, se aseamănă cu izbînda unei mari victorii științifice și, de ce nu, cu mari izbînzi sportive care înalță spiritul către bine, către frumos. Distinsa colegă, foarte talentată, a reconfirmat harul pe care Dumnezeu i l-a pus în suflet”, a declarat, printre altele, Radu Cîrneci. Cît privește creațiile din „Poeme în direct”, Radu Cîrneci a specificat că „autoarea se detașează de banal, știe să depășească lucrurile plate”. Apropiat de sacrul existent în fiecare persoană și existent în poezia Marietei Mihăiță, Radu Cîrneci a mai spus că „o poezie bună face cît o faptă bună”.
De cealaltă parte, mai aplecat asupra textului, criticul Ion Rotaru a menționat că, a citit cu plăcerea aceste versuri, care definesc „o poezie deosebită de celelalte două cărți apărute, mai concentrată, mai dură în aparență, mai aspră. Poeta e mult mai matură”.
În premieră pentru obișnuitele lansări de carte, a luat cuvîntul și maestrul Ovidiu Bălan, care, cu spiritul său jovial, a rememorat prima întîlnire cu Marieta Rădoi Mihăiță, fără a uita să spună cu generozitatea-i caracteristică „trebuie să fim mîndri că sîntem în preajma ei”. Lansarea de carte s-a încheiat cu un recital la pian și o interpretare personală a unui grup de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Vrînceanu” a cîtorva din creațiile autoarei. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns