• Direcția de Sănătate Publică le va cere explicații șefilor de spitale pentru fiecare leu cheltuit pe medicamente și materiale sanitare
Pînă la sfîrșitul lunii septembrie, Direcția de Sănătate Publică trebuie să verifice toate cheltuielile efectuate pînă acum de spitalele din județ cu aprovizionarea farmaciilor proprii. Medicamentele, materialele sanitare și reactivii folosiți în laboratoarele de analize medicale au fost subiectul pe care, la ultima videoconferință, premierul Adrian Năstase l-a prezentat drept un capitol scăpat de sub control de mulți directori de spitale. Șeful Executivului a reclamat că, în ciuda sumelor imense cheltuite de spitale pentru aceste servicii, tot mai mulți bolnavi vin de acasă cu medicamente, pansamente și siringi. Ca să demonstreze că așa stau lucrurile, el a explicat că, dacă în urmă cu un an s-au alocat 600 de milioane de dolari pentru aceste cheltuieli, suma alocată în acest an a ajuns la 1,35 miliarde de dolari. De aici și controlul pentru a vedea pe ce se duc banii.
Începînd de ieri, cînd primul luat la verificări a fost Spitalul Județean, Direcția de Sănătate Publică a declanșat un control prin situațiile contabile din care reiese cît au cheltuit spitalele cu medicamentele bolnavilor, materialele sanitare și reactivii de laborator. Din datele raportate pînă acum, singurele spitale care au depășit fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acest capitol sînt Spitalul Județean și Spitalul Municipal Moinești. Spitalul Județean a primit pînă la 30 august 82,9 miliarde de lei pentru medicamente, materiale sanitare și reactivi, însă a cheltuit la acest capitol 109 miliarde. Depășirea ar fi putut fi și mai mare, dacă, de la începutul verii, unitatea nu ar fi avut voie să achiziționeze prin licitație electronică antibioticele și unele materiale sanitare. De la începerea sistemului de licitare prin Internet, spitalul băcăuan a cumpărat medicamente în valoare de 6,4 miliarde de lei. „Sistemul de licitații electronice a scăzut simțitor cheltuielile de aprovizionare cu medicamente. Economiile lunare pe care ni le aduce acest sistem sînt de 300 de milioane de lei. Această micșorare derivă și din prețul scăzut al medicamentelor licitate electronic, dar și din fondurile mai mici față de anul trecut alocate de Casa de Asigurări pentru acest capitol”, este de părere doctorul Leonard Roșu, director al Spitalului Județean.
La spitalul din Moinești, cealaltă unitate medicală care a înregistrat depășiri la cheltuielile pentru aprovizionarea cu medicamente, față de cele 9,16 miliarde de lei repartizate, s-au consumat produse în valoare de 11,2 miliarde de lei. Spre deosebire de Spitalul Județean, aici nu s-au putut desfășura licitații electronice, întrucît legislația în vigoare dă dreptul să liciteze electronic doar Direcțiilor Sanitare și Spitalelor Județene. Controlul demarat ieri de reprezentanții DSP se va finaliza abia peste două săptămîni. Întrucît depășirile înregistrate pînă acum nu sînt impresionante, controlul nu va atrage sancțiuni pentru cei care conduc unitățile spitalicești. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns