• pentru că 90% dintre medicii din policlinici nu vor să-și ia cabinetele în comodat, banii pentru serviciile medicale prestate de ei vor ajunge tot în buzunarul spitalelor
Medicii din policlinici trebuie să se hotărască, pînă la sfîrșitul lunii, dacă vor să-și preia cabinetele în comodat, sau dacă vor să lucreze în sistem integrat. Prima dintre variante se traduce prin preluarea cabinetului pe cont propriu și încheierea unui contract direct de finanțare cu asigurările de sănătate. Cealaltă opțiune la care medicii cu post în policlinică au fost puși să mediteze constă în posibilitatea de a lucra și în secțiile de spital și în cabinetul din ambulatoriu, astfel că doctorii își pot trata și pe timpul internării pacienții diagnosticați la cabinet. Modificările aduse de un ordin care va fi pus în aplicare din 2004 au fost aduse la cunoștința medicilor din policlinici în urmă cu o săptămînă. Pînă la această oră, majoritatea medicilor din cele două policlinici băcăuane au decis să opteze pentru varianta referitoare la sistemul integrat.
„Practic, este o revenire la varianta valabilă acum cîțiva ani, cînd medicul cu post în policlinică avea voie să-și desfășoare o parte a activității sale și în secția de spital. De anul acesta, medicii cu post în policlinică nu mai aveau voie să-și urmărească pacienții în secție, decît dacă aceștia făceau o solicitare în scris la conducerea spitalului. Cei mai nemulțumiți de această interdicție au fost medicii din specialitățile chirurgicale, care argumentau că se deprofesionalizează stînd doar la cabinet și prescriind rețete, fără posibilitatea de a mai intra în sala de operație. Pînă la această oră, doar medicii din policlinica de copii s-au decis asupra variantei care vor să fie valabilă și pentru la anul. Ei au ales în bloc să lucreze în sistem integrat”, ne-a delarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
Și medicii din policlinica de adulți s-au hotărît asupra variantei pe care o consideră cea mai convenabilă pentru ei. „90% dintre doctori nu doresc să ia cabinetele în comodat. Opțiunea lor este susținută de faptul că proiectul de ordin nu prevede clar o siguranță a medicului asupra spațiului. Dacă optează pentru comodat, un medic se poate trezi peste un timp evacuat din sediul policlinicii pe motiv că administrația dorește o amenajeze în spațiul respectiv un cabinet din structura spitalului. Au mai cerut un termen de gîndire medicii din cabinetele de balneofizioterapie, radiologie și imagistică medicală”, ne-a declarat dr. Constantin Vîrgulescu, medicul șef al policlinicii de adulți.
Împărțirea ambulatoriilor în două segmente, care să deservească pe de o parte bolnavii ale căror boli pot fi tratate acasă cu medicamente și pe de altă parte, pe cei care au nevoie de controale repetate după ce sînt externați este, în opinia reprezentanților Ministerului Sănătății, o posibilitate ca spitalele să primească bani mai mulți. „Acest proiect de ordin urmează să fie pus în practică de la anul. Ordinul nu impune neapărat medicilor să opteze pentru comodat sau pentru sistemul integrat, ci urmărește ca spitalele să-și organizeze separat un ambulatoriu de specialitate. Astfel, spitalele vor putea primi de la anul mai mulți bani, pentru că finanțarea lor se va face pe cazuri diagnosticate și rezolvate”, a explicat ministrul secretar de stat din Ministerul Sănătății Vasile Cepoi. Medicul de la minister, aflat în acest weekend la Moinești, a declarat că proiectul de ordin care a fost trimis către direcțiile de sănătate publică va fi modificat pînă la sfîrșitul anului, pe baza propunerilor înaintate de fiecare județ în parte. Ordinul în formă finală va fi pus în aplicare de la anul. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns