• cabinetele medicale pot fi concesionate fără licitație publică • medicii se tem că vor avea prea mult de plătit pentru redevență
Medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate vor putea lua în concesiune spațiile în care funcționează cabinetele lor medicale. Ministerul Sănătății a hotărît să acorde dreptul la concesinare medicilor fără organizarea unei licitații publice. De acest drept vor beneficia numai medicii care, în acest moment, au contract de comodat sau închiriere și sînt organizați în cabinete medicale grupate, asociate sau individuale. Spațiile concesionate vor fi utilizate doar pentru activitatea medicală. Durata concesiunii se va stabili între părți, de comun acord, dar ea nu poate fi mai mică de 15 ani. Pentru a-și concesiona spațiile, medicii trebuie să se adreseze consiliilor locale sau județene, care, la rîndul lor, trebuie să emită hotărîri prin care spațiile în care funcționează cabinetele trec din domeniul public în domeniul privat. Modelul de contract pentru concesionare va fi emis printr-un ordin comun, care urmează să fie elaborat de Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Administrației și Internelor.
Ministerul a promis medicilor că anul acesta se va rezolva și problema concesionării cabinetelor, tergiversată de mult timp. „Ministrul Sănătății a promis că anul acesta cabinetele medicilor de familie vor fi concesionate către aceștia. La ședințele Colegiului Național al Medicilor la care a participat Ovidiu Brînzan, acesta a promis că va rezolva cît mai repede aceasta problemă”, ne-a declarat medicul Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor băcăuani.
Medicii băcăuani au așteptat mai bine de cinci ani să se decidă soarta spațiilor în care își desfășoara activitatea. Cabinetele vor fi concesionate în urma unei redevențe lunare, trimestriale sau anuale, după caz, plătită de medici. Capitolul din proiect ce vizează redevența este încă ambiguu și asta a stîrnit oarecum nemulțumirea medicilor de familie. „Modul de calcul al redevenței se stabilește plecînd de la prețul pieței. Valoarea ei nu se negociază și pentru un metru pătrat nu se va depăși un euro în primii cinci ani de cesionare. Medicii au fost nemulțumiți de această sumă, dar și de faptul că nu se specifică prea multe detalii despre redevență. Așteptăm forma finală și ordinul Ministerului. Eu cred că va fi mai bine pentru medicii de familie și cei din policlinici”, a precizat Elena Stîngă. Medicii de familie din mediul rural și orașe vor trebui să negocieze cesionarea cabinetelor cu primăriile, iar cei din Bacău cu Consiliul Județean.
Biruri pentru medicii de familie
Imobilele și construcțiile aparținînd Spitalului Județean au fost trecute în administrarea Consiliului Județean (CJ) prin Hotărîrea Guvernului 867/2002. La data preluării imobilelor, Spitalul avea încheiate o serie de contracte de închiriere a unor spații din incinta spitalului și a unor suprafețe de teren din durtea acestuia. Avînd în vedere că titularii contractelor și-au exprimat dorința de a-și desfășura activitatea în aceste spații, precum și posibilitatea apariției unor noi solicitări în acest sens, Consiliul Județean (CJ) a fost nevoit să reglementeze condițiile generale de închiriere a spațiilor și terenurilor preluate. Potrivit legislației, imobilele aparținînd Spitalului Județean de Urgență și Spitalului de Pediatrie vor fi închiriate la propunerea spitalului și cu aprobarea CJ, sarcina organizării licitațiilor și a urmăririi derulării contractelor încheiate revenind administratorului spațiilor. În urmă cu aproximativ o lună, CJ a aprobat nivelul minim al taxelor pentru închirierea imobilelor în discuție. Astfel, pentru spațiile din incinta Spitalului Județean de Urgență, prețul minim este de 40.000 de lei/mp/lună, iar în incinta dispensarelor medicale, 35.000 de lei/mp/lună. Terenurile din curtea Spitalului vor fi închiriate cu cel puțin 50.000 de lei/mp/lună, pentru activități de comerț, și cu 50.000 de lei/mp/lună, pentru desfacere presă. Taxele de închiriere trebuie plătite anual, pînă la data de 31 martie a anului în curs. În cazul spațiilor închiriate și an care se va lucra în sistem tură-contratură, se vor încheia contracte cu fiecare titular de cabinet medical. Chiriașii sînt obligați să efectueze lucrări minimale și reparații curente, de întreținere și igienizare, iar lucrările de natura reparațiilor capitale și modernizările de pot efectua numai cu avizul Consiliului Județean. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns