• 12 medici de familie din 60 au fost descoperiți Casa de Asigurări cu raportări mincinoase
Un control demarat de serviciile medical și de audit din Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS), care a luat la puricat toate raportările de specialitate ale medicilor de familie din zona rurală a județului, a scos la suprafață cîteva dintre metodele acestora de a-și spori veniturile nemeritat. Raportări după ureche ale unor servicii medicale prestate la domiciliul bolnavului, dar care nu se răgăseau și în fișele medicale ale pacienților, înregistrarea unor cazuri de urgență cu solicitarea Salvării, care nu se regăseau nici ele în actele medicale, ore de permanență trecute în cu totul alte zile decît sîmbăta și duminica au fost cîteva dintre șiretlicurile prin care unii medici de familie și-au umflat cîștigurile. „Verificările au fost făcute la toate raportările efectuate de medicii de familie din rural în primele patru luni ale anului. Din cei 209 medici care își desfășoară activitatea la țară, 100 au făcut raportări care au dat de gîndit. Pînă acum s-a finalizat controlul la 60 dintre ei și 12 au fost prinși cu raportări fictive”, ne-a declarat Oana Chelaru, director al CAS. În topul medicilor de familie care au beneficiat de sume mari de bani pentru care nu prestaseră în realitate nici un serviciu medical s-a plasat medicul Cătălin Andriescu din Stănișești. În urma verificărilor, acestuia i-au fost retrase ulterior 53 de milioane de lei pe care nu le putea justifica ca servicii medicale acordate asiguraților de pe listă. Cu 37 de milioane de lei rezultați din raportări fictive a fost descoperit la control și medicul Dorel Rape din Slănic. Cu sume cuprinse între 10 și 15 milioane de lei au fost prinși la control medicii Mihaela Viziru (Palanca), Mihaela Pop și Irina Bălăiță (Filipeni), Carmen Severin (Dofteana). „Pentru că acești medici sînt la prima abatere, nu au fost sancționați decît cu retragerea sumelor care s-au dovedit a fi raportate în plus. Dacă și în urma altor controale vor fi descoperiți cu aceeași abatere, medicii respectivi vor putea fi sancționați cu diminuarea cu 10% a venitului pe cîteva luni, sau chiar cu rezilierea contractului de finanțare”, a adăugat Chelaru.
Un caz de medic de familie care în urma unor abateri repetate s-a trezit fără finanțare timp de un trimestru s-a petrecut la începutul anului. Din ianuarie și pînă în martie 2002, doctorița Monica Radu din Bijghir a avut reziliat contractul cu CAS din cauza unor depășiri repetate de peste 75% a plafonului la medicamente. Depășirile nu erau efectul unor îmbolnăviri masive în rîndul pacienților de pe listă, ci a prescrierii doar de medicamente de ultimă generație.
Suma totală recuperată de Casă de la cei 60 de medici prinși cu ocaua mică se ridică la 180 de milioane de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns