• peste 500 de cabinete medicale din județ vor trebui să se acrediteze • controalele pentru stabilirea condițiilor de funcționare vor începe în luna iulie, iar pentru aceasta se vor forma două comisii • doctorii băcăuani sînt nemulțumiți că la acreditare nu au fost luate în calcul fișele de observații ale pacienților pe lîngă registrele de evidență • medicii care nu primesc acreditarea vor pierde banii de la Casa de Sănătate
Medicii din județul nostru au fost cuprinși de febra acreditării. De curînd, Ministerul Sănătății a promulgat ordinul prin care toți medicii, fie că sînt de familie, fie specialiști în cabinete private sau stomatologi trebuie să se acrediteze. Doctorii vor trebui să depună cereri la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău prin care să solicite evaluarea condițiilor de acreditare.
Verificările vor demara cel mai probabil în iulie, deoarece reprezentanții Casei de Sănătate finalizează în acest moment dosarele de acreditare a farmaciilor. Peste 500 de cabinete medicale din județul nostru, aflate în contract de finanțare cu instituția băcăuană, vor trebui să treacă prin focurile acreditării. „Acreditarea cabinetelor medicale include atît cabinetele medicilor de familie, ale specialiștilor, dar și cele stomatologice. În total, vor fi peste 500 de cabinete care vor trebui controlate pentru a se vedea dacă îndeplinesc condițiile de acreditare. Cel mai probabil, acreditarea va începe din luna iulie, în funcție și de ritmul în care vom primi cererile de la medici”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Acreditarea cabinetelor medicale va fi făcută de o Comisie de Acreditare. Pentru că legea prevede că aceasta va fi alcătuită doar din reprezentanții Casei de Sănătate, instituția băcăuană a hotărît însă ca procedura de acreditare să fie realizată de două comisii. „Prima comisie va face verificările în teren și va strînge dosarele. Aceasta va fi formată numai din reprezentanții noștri. A doua
comisie, cea de acreditare propriu-zisă, va fi formată din reprezentanții noștri, ai Direcției de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor și Ordinului Asistenților. Ea va da avizul final”, a precizat Cecilia Lucaci. Acreditarea se va acorda numai cabinetelor care vor îndeplini o serie de standarde care cuprind de la numeroase acte și autorizații, la asigurarea diferitelor condiții specifice activității medicale. Medicii au fost mai norocoși decît farmaciștii, pentru că în criterii nu s-a regăsit și obligativitatea realizării unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap. „În cazul în care medicii vor trebui să consulte o persoană cu handicap, ei vor putea să ofere serviciile la intrarea în cabinet, dacă acesta nu are acces pentru persoana cu handicap”, ne-a declarat medicul Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău. Cerințele din normele de acreditare au stîrnit și o nemulțumire din partea medicilor băcăuani. Printre criteriile care trebuiesc îndeplinite se numără și existența registrelor de consultații. Acestea conțin toate datele despre pacienți. Ori, medicii din județ lucrează mai mult cu fișe medicale. „Punctajul îl primim pe registre, ori medicii lucrează cu fișe de observație în care sînt trecute toate datele pacienților. De aceea, vom înainta la București o adresă prin care să spunem să se acorde punctajul și pe fișe nu numai pe registre”, a precizat Elena Stîngă.
Cabinetele care nu vor întruni toate condițiile de acreditare vor fi autorizate temporar, pe o perioadă de șase luni, timp în care ele trebuie să își rezolve abaterile. În caz contrar, medicii titulari de cabinete ar putea pierde contractele de finanțare cu CJAS Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns