• ei nu au obținut nici pînă astăzi un spațiu pentru a-și face un sediu • Consiliul Național de la București manifestă dezinteres față de situația din teritoriu • Constantin Rusanovschi finanțează din banii personali asociația de la Onești
Tensiunile ce învolburează în această perioadă perspectiva relațiilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului au dat un impuls militanților pentru Unire din cadrul Asociației Pro Basarabia și Bucovina, filiala Bacău. „Încercăm să dăm un suflu nou asociației și să menținem vie o speranță de unire”, ne-a declarat Vladimir Lucavețchi, președintele filialei Bacău. Din păcate, cei 48 de membri ai asociației din Bacău se confruntă cu o serie de probleme ce țin de competența autorităților locale. „Avem acum, mai mult ca oricînd, nevoie de un spațiu pentru a ne putea desfășura activitatea. Avem la dispoziție o cămăruță în incinta Casei de Cultură, dar spațiul nu poate oferi un mimim de condiții pentru întîlnirile tuturor membrilor. Am ajuns să ne întîlnim afară, la terase sau în săli de lectură din biblioteci”, a menționat Lucavețchi.
Cu o situație similară se confruntă și cei 70 de membri ai filialei din Onești a Asociației Pro Basarabia și Bucovina. „Mă lupt din 2003 să obținem un spațiu așa cum se cuvine. E adevărat că ni s-a pus la dispoziție o sală mică a Casei de Cultură, pentru conferințe județene, dar încăperea nu este propice necesităților noastre. Avem nevoie și de sprijinul autorităților locale în aceste momente, cînd se încearcă rusificarea Moldovei și zonei Transnistria și distrugerea românismului. Consiliul Național de la București, la care sîntem afiliați, parcă nici nu vrea să audă de noi, nu ne dă nici un semn, dar noi sîntem aici, existăm”, menționează inginerul Constantin Rusanovschi, sufletul asociației din Onești și lider al filialei. Cotizația lunară este simbolică, de 5.000 de lei de membru, astfel că nu există fonduri pentru a închiria un spațiu. „Am folosit banii proprii pentru diverse activități, dar avem nevoie de ajutor pentru a-i ajuta pe frații noștri de peste Prut. În Republica Moldova se trăiește mai rău decît se crede. Am o cunoștință, care este profesoară de matematică și locuiește într-o garsonieră foarte mică, fără apă curentă, fără încălzire, chiar și iarna. Doar două ore pe zi are gaze la aragaz și atunci se încălzește și își face mîncare. Are o pensie de 20 de dolari pe lună. Este ceva revoltător! Ar trebui ca și noi, cei din România, să facem ceva, nu să stăm cu mîinile în sîn. Dar parcă nu se vrea ca vocea noastră să fie auzită”, spune Rusanovschi.
Asociația Pro Basarabia și Bucovina așteaptă o mînă de ajutor din partea autorităților pentru colectarea unor cărți de beletristică română, manuale școlare și alte ajutoare pe care să le ofere celor din Republica Moldova. „Printr-un efort propriu, în 1991 am fost în Basarabia să duc niște cărți și am fost controlat la graniță pînă la piele. Noi, românii născuți dincolo de Prut, nu sîntem bine văzuți de autoritățile Republicii Moldova. Cea mai mare bucurie a mea ar fi să pot face dincolo de Prut un post de televiziune românesc, ca să se audă peste tot graiul nostru latin. De ani de zile, Moldova nu-și mai găsește liniștea. Vorbesc la telefon cu rudele mele de dincolo și plîngem cu toții, eu aici și ei acolo”, a încheiat acesta. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns