Unele articole din presa scrisa a ultimele zile, preluate si comentate si de unele televiziuni nationale, au abordat subiectul garantiei de stat acordata, recent, societatii Rafo Onesti in baza unui memorandum. Acesta a fost aprobat de Guvern la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu a vizitat rafinaria si a dat sperante investitorilor si salariatilor ca totul va fi bine. Basescu chiar a promovat, atunci, rafinaria de la apelativul „Jafo” la cel de „Rafo”, pentru ca nu mai are nici un leu datorii la stat. Gesturile presedintelui si al Guvernului au fost interpretate diferit de unii comentatori, care se indoiesc de viabilitatea proiectelor actionarilor Rafo, de a moderniza rafinaria si de a construi ceea ce chiar in Guvern s-a numit „lantul petrochimic romanesc”, intr-un parteneriat Rafo – Arpechim – Oltchim. Sa fie o indoiala sincera sau o manevra politica? Reprezentantii Rafo au luat, insa, atitudine fata de aceste opinii.
Memorandumul pentru Rafo a fost solicitat pentru a se garanta, din partea statului, un imprumut bancar de 330 de milioane de euro, necesar finalizarii Programului de modernizare a rafinariei. Comentatorii se intreaba de ce acesta este mai mare decit in cazul altor societati, de ce apare tocmai acum, la vreme de criza economica, si ce garantii avem de la actualii actionari in privinta proiectelor in derulare, chiar daca ei au platit toate datoriile, in mare facute de altii. Liderul organizatiei de sindicat, Ion Marian, care este si purtatorul de cuvint al Rafo si responsabil cu imaginea acesteia, spune ca aprecierile facute in unele publicatii sint tendentioase si dovedesc multe lacune. Cum sint cele despre actionarii Rafo. „Actionarul majoritar, Petrochemical Holding din Austria, reprezentat de Iakov Goldovskiy – a precizat Ion Marian -, nu este o firma necunoscuta si se poate oricind verifica aceasta, avind in vedere afacerile la vedere derulate”. Despre unele, ziarul nostru a scris, deja, dar sa reluam si sa completam cu cele spuse chiar de acest actionar.
Proiecte in toata Europa
Prin urmare, Petrochemical are la activ proiectul SIBUR – un proiect unic de integrare verticala in sectorul petrochimic, unitate preluata de la o cifra de afaceri zero, in anul 1996, si a crescut la 2 miliarde USD in anul 2001. Unitatea a fost vinduta in anul 2002, catre celebra Gazprom. In perioada 1999 – 2000, Iakov Goldovskiy a primit doua granturi de la guvernul SUA, pentru industria petrochimica din Rusia. GRIZZLY GAS a fost fondata in anul 2004, prin reorganizarea Polski Gas, unul dintre jucatorii majori de pe piata GPL din Polonia, iar RETAL a fost dezvoltata dintr-o companie de nivel mediu din Rusia, fiind cel de-al doilea producator de preforme PET din Europa, cu facilitati de productie pe tot continentul. La fel, AQUA VISION este un proiect de investitii in constructia uneia dintre cele mai mari fabrici de bauturi racoritoare si apa naturala din Rusia si Europa de Vest. In sfirsit, din anul 2006 acesti investitori s-au implicat in actionariatul Rafo si contribuie la refacerea financiara a societatii cu peste 2.000 de milioane de lei. Tot ei au rezolvat, in favoarea Rafo, peste 250 de litigii si finalizeaza cel mai greu si complex program de reorganizare in care se afla societatea. „Din momentul intrarii in procedura de reorganizare – a spus Ion Marian -, administratia si actionarul majoritar achita integral, din venituri proprii si atrase, toate obligatiile financiare inscrise in tabloul final al creditorilor, cumulat cu obligatiile curente, sume care depasesc trei miliarde de lei, si alte datorii catre furnizori in valoare de aproape 500 de milioane de lei”.
Memorandumul Rafo pe masa CE
Proiectul Rafo a fost prezentat primului ministru al Romaniei pe 19 martie 2009. Voluminosul raport asupra acestuia (700 de pagini) a intrat imediat intr-o prima faza in analiza Ministerului de Finante si a Ministerului Economiei, care dupa primele consultari cu diversi specialisti aveau, deja, rezerve cu privire la viabilitatea lui. Dupa continuarea analizei, insa, cu specialistii din cele doua ministere si de la Rafo, s-a constatat ca proiectul este viabil pentru Rafo si pentru dezvoltarea petrochimiei romanesti, ca urmare a noii baze de materii prime pe care rafinaria onesteana le va obtine. Proiectul a fost analizat permanent de specialistii in domeniu, iar in sedinta de Guvern din 30 septembrie a fost aprobat Memorandumul. Acesta este trimis, acum, Comisiei Europene. Asupra acestui proiect, vom reveni, insa, miine, cu detalii noi fata de cele prezentate de ziarul nostru recent.
Lasă un răspuns